Skocz do zawartości

Sprzęgło zostaje w podłodze i nie można wybić biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość frans00000

Witam. Wczoraj wracając na stancję zauwazylem podczas jazdy dziwną pracę sprzęgła. Wiedziałem, że różni się nieco od prawidłowej pracy gdyż w tamtym roku również były kłopoty ze sprzęgłem, a konkretnie z wysprzęglikiem, który został wymieniony na nowy. Wczoraj gdy juz podjechałem pod dom i chciałem zwrócić temu dokładniejszą uwagę, gdy próbowałem zawrócić na 3, w momencie gdy juz cofnąłem i chciałem wrzucic Jedynke, bieg się zablokował, samochód zaczął się dławić (tak jak w sytuacji gdy wrzuci się bieg i puści sprzęgło) i w końcu zgasł. Dopiero wtedy mogłem wyrzucić luz, a gdy puściłem sprzęgło przez chwile zostało w podłodze i powoli się wracało.

Sprawdziłem poziom płynu hamulcowego gdyż jest on również wspólny z tym od sprzęgła, zadnych braków i wycieków nie ma. Auto nie miało od czasu zeszłorocznej wymiany wysprzęglika żadnych problemów z owym sprzęgłem.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być ? Nie jestem w swoim mieście 'rodzinnym, lecz tam gdzie obecnie studiuję, a niestety za kilka dni muszę wracać do domu..

Zapomniałem dodać, ten nieszczęsny samochód do ASTRA G z roku 98.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/41054-sprz%C4%99g%C5%82o-zostaje-w-pod%C5%82odze-i-nie-mo%C5%BCna-wybi%C4%87-biegu/

Astra G ma ,,hydrauliczny'' napęd sprzęgła .. ktoś musi ponaciskać na pedał a Ty poobserwuj co się dzieje w okolicach skrzyni (jak pracuje ten siłownik )

Gość frans00000

Sprawdziłem przed chwilą i ubyło odrobine płynu hamulcowego od wczorajszego pomiaru(od wieczora). Dolałem i zrobiłem małą runde po osiedlu. Biegi juz wchodziły jakby w porządku, praca sprzęgła była nieco 'lepsza' niz wczoraj, choć wciąz nie taka jak powinna. Dopiero kiedy przyszło zawrócić znów pojawił się problem z wrzuceniem wstecznego, pozniej z jego wyrzuceniem no i pedał znów na chwile został w podłodze(a przynajmniej dosyc wolno się z niej cofał). Jak podjechałem juz na parking to ruszałem jeszcze chwile przód tył i troche szarpało go..

Nie mam narazie nikogo pod ręką z kim mógłbym to zobaczyć. Czy rzeczywiście rozwiązaniem moze byc odpowietrzenie? Nie chce nawet myśleć ze ten prawie nowy wysprzęglik juz odmawia dalszej współpracy..

Czy rzeczywiście rozwiązaniem moze byc odpowietrzenie?

.. no oby ..

P.S. W wolnej chwili wpisz coś do profilu - tu szukamy danych o aucie, trudno aby wciąż wracać do pierwszego posta ...pozdro

Witam

Radziłbym też sprawdzić olej w skrzyni biegów bo w nowszych oplach wadą fabryczną było fabryczne nalewanie połowy stanu oleju do skrzyni. Dość dużo skrzyń pada w ten sposób w oplach. Jak kupiłem swojego używanego Asterixa i zauważyłem, że ciężko mi wskakują biegi to dolanie oleju było strzałem w 10. Skrzynia miała 0,5 l oleju i nic nigdy nie było z nią robione, a półośki są suche.