Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jest tak:

jak było ciepło to stukanie po uruchomieniu samochodu pojawiało sie szybko i było b. słychać, teraz jest zimno stukania prawie nie ma lub jest b. słabe.(Stukanie słychać w okolicy tylnego prawego koła)

PROSZĘ O PODPOWIEDŹ!

CO TO MOZE BYĆ???

Za rozwiązanie zagadki :beer:

Mam podobny problem , wprawdzie w astrze II. Być może jest to spowodowane uszkodzonym zaciskiem hamulcowym (tak przynajmniej twierdzi znajomy od którego kupiłem samochód , a miał podobne objawy w drugim kole). Mam jeszcze pytanie do bardziej doświadczonych , (jako , że ja jestem totalnym laikiem motoryzacyjnym :) ) czy zacisk powienien być totalnie sztywny , czy przy poruszaniu mogą być wyczuwalne delikatne luzy ?

Kolejna sprawa. Po zdjęciu koła , kręcac tarczą hamulcową , tarcza ewidentnie trze w kilku miejscach o klocki. Próbowałem oczyścić ranty tarczy z korozji , ale nic to nie zmieniło. Czy tarcza powinna luźno się obracać ? Jeśli tak , to co jest nie tak ? Pokrzywiona tarcza czy ewentualnie problemy z wyżej wymienionym zaciskiem mogą się przyczyniać do problemu ?

Jeszcze jeden problem :) Podczas hamowania słychać ewidentnie tarcie , dzwięk typowy jakby klocki się skończyły , jednak tak nie jest , klocków zostało jeszcze sporo :)

https://forum.opel24.com/topic/41097-stukanie-z-okolicy-tylnego-prawego-ko%C5%82a-ah/page/2/#findComment-388758

Gość Liberty8

a jak wyglądają gumy z tłumika może tam tkwi przyczyna poruszaj tłumikiem mocno może gdzieś puka

Chyba już namierzyłem problem. Na 90% przyczyna stukania jest amortyzator.

Sprawdziłem to poprzez zamianę prawego amorka z lewym i wtedy stukanie przeniosło się bardziej na lewą stronę, ale dla pewności jeszcze wymontowałem podejrzeny amorek i zrobiłem rundke naokoło garaży bez - nic nie stukało.

Teraz chyba już tylko został mi zakup amorków.

https://forum.opel24.com/topic/41097-stukanie-z-okolicy-tylnego-prawego-ko%C5%82a-ah/page/2/#findComment-390003

• 2 lata później...

Odgrzebie temat, mam uszkodzone obydwie tuleje z tyłu, byłem na przeglądzie wykazało mi 50% sprawność amortyzatorów. Czy aby ten słaby wynik nie był spowodowany przez uszkodzone tuleje?. Oraz jak ktoś może sprawdzić, bo sie naszukałem i już sam nie wiem czy takie tuleje pasują do astry H 2007 Z19DT

FEBI BILSTEIN

30604

łożyskowanie, korpus osi tylna oś po obydwu stronach

• Grubosć [mm]: 90
  • Średnica wewnętrzna [mm]: 13
  • Kolor: zielony
  • Strona zabudowy: tylna oś po obydwu stronach
  • żrednica zewnętrzna 1 [mm]: 70,5
  • żrednica zewnętrzna 2 [mm]: 85
  • Ciężar [kg]: 0,48
  • Wymagana ilosć: 2
  • EAN: 4027816306047

https://forum.opel24.com/topic/41097-stukanie-z-okolicy-tylnego-prawego-ko%C5%82a-ah/page/2/#findComment-496112

• 1 rok później...
Gość przemekb22

Witam koledzy,

odgrzeje i podepnę się pod temat. Mam bardzo podobny problem. Mam stuki w tylnym zawieszeniu, które są słyszalne głównie na krótkich i ostrych nierównościach, jak, np. przejazd kolejowy, krótka ostra dziura. Po najechaniu słychać, jakby ktoś uderzył o podwozie np. młotkiem. Co ciekawe pojawia się to głównie w niższych temperaturach. Gdy jest ciepło jest cicho. Dodam, że mam nowe tuleje belki tylnej. Ostatnio byłem nawet na szarpakach i siedząc w środku podczas diagnozy nic nie słyszałem. Tuleje wyglądają ok i z zewnątrz mechanik nie mógł się doszukać niczego niewłaściwego. Czy problem może tkwić gdzieś np. w amortyzatorze, czy on może takie dźwięki generować? Dzięki za sugestie.

https://forum.opel24.com/topic/41097-stukanie-z-okolicy-tylnego-prawego-ko%C5%82a-ah/page/2/#findComment-576409