Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Drążek zmiany biegów i kierownica mocno drgają, podczas hamowania. Co mogłoby być tego przyczyną?

Opel Omega B, silnik 2.0 8V, rocznik 1994.

Co do kierownicy jest dość trochę możliwości np: źle wyważone koła, wybity drążek kierowniczy. Co do drążka zmiany biegów hmm a przy gazowaniu silnika drążek też drży ? jeśli tak to zużyte poduszki pod silnikiem/skrzynią.

Podczas gazowania nie drży i poduszki są wymienione. Czy jest możliwość, że są pęknięte tarcze hamulcowe?

Czy jest możliwość, że są pęknięte tarcze hamulcowe?

To trza odkręcić koła i zobaczyć , ale mało prawdopodobne. Jeśli drgania kierownicy nasilaja się po zdjęciu nogi z gazu lub wrzuceniu na luz , to koła do wyważenia

Drgania kierownicy

mogą być choćby od uszkodzonych tulejek wahacza czy sworzni

nie wspominając o innych elementach

Badanko stanu podzespołów się kłania

słychać jakieś odgłosy w zawieszeniu? jeśli tak to szukaj tam przyczyny.

kiedyś drżała mi kierownica podczas hamowania, ponieważ mechanik nie dokręcił przednich kół!! Tarcza może być nie tyle pęknięta co np krzywa - problem taki miałem dawnymi laty w peugeo`cie 106 - nagminnie krzywiło tarcze. Ostatnio nie miałeś ostrzejszego hamowania? Może z dużej prędkości przez dłuższy czas?

nagminnie krzywiło tarcze. Ostatnio nie miałeś ostrzejszego hamowania? Może z dużej prędkości przez dłuższy czas?

Musiałby mieć ABS uwalony na maksa , a i tarcze są dość solidne

A co ma do tego ABS??

Omega ma kiepskie hamulce.

Seryjne hamulce w omedze B nie są w stanie włączyć ABSu na suchym, ponadto są za mało wydajne do tego samochodu (są wzięte z omegi A a B przytyło ładnych parę kg).

Jedno - dwa hamowania od 160-60 i tarcze krzywe.

Co do problemów kolegi to proponuje taką kolejność sprawdzania:

1. Stan tarcz.

2. Stan tulei wahaczy (jeśli mają luzy to przy hamowaniu dosłownie odgina wahacze do tyłu, auto traci wtedy geometrię - jest rozbieżność zamiast zbieżności).

3. Sworznie wahaczy.

Seryjne hamulce w omedze B nie są w stanie włączyć ABSu na suchym,

Co prawda to jest moje pierwsze autko z abs-em , ale działa bez zarzutu ( nie blokuje). Kiedyś jechałem renówką espace i tam to była masakra - autko sprawiało wrażenie jakby nie miało hantli - a w złomedze pasażerowie lecą ostro do przodu ( dwa razy miałem hamowanie 100- 20 km/h).