Skocz do zawartości

Uwaga na podrabiany olej MOTUL z Allegro ! ! !

Rekomendowane odpowiedzi

To konfrontacja FAKE- czyli POdruba z Allegro z ORI - oryginalnym Motulem z pewnego źródła . Jeśli chodzi o zapach - FAKE po prostu śmierdział. Butelki wydawały się być identyczne ale podobno na chińskich aukcjach są do kupienia ori butelki do wszystkich znanych firm olejowych (albo wyglądające jak ori). Etykietę można porównać, kolor również na zdjęciach. Wszyscy zwolennicy kupowania na Allegro z nieznaych źródeł powinni przemyśleć swoje decyzje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

https://forum.opel24.com/topic/41306-uwaga-na-podrabiany-olej-motul-z-allegro/

Gość leszek 398

Może masz racje, ale...

Pamiętam jak porównywałem Elfa kupionego od oficjalnego dystrybutora w Polsce z niby tym samym Elfem przytarganym przy okazji przez kolegę z zachodu.

Olej też miał trochę inny kolor, zapach i etykietę.

Podobnie może być z Motulem, który z tego co wiem jest produkowany na różne rynki w 6 miejscach w Europie.

Dodatki pewnie wszędzie takie same, ale baza olejowa na pewno z lokalnej rafinerii, stąd mogą wynikać różnice w kolorze i zapachu.

Handel olejami na allegro kwitnie :aniolek:

Nieraz już zastanawiałem co jest w tej bańce :neutral: skoro sprzedawca wystawia go nawet połowę taniej niż w okolicznym sklepie moto :neutral: rozumiem marże, podatki itp... ale przecież ludzie na allegro też chcą zarobić...

https://forum.opel24.com/topic/41306-uwaga-na-podrabiany-olej-motul-z-allegro/#findComment-382955

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Witam mój pierwszy post na tym forum ,odnosząc się do wcześniejszego posta żeby uważać na nie oryginalne oleje. Kupiłem na allegro olej Motul special 505 01 po porównaniu z fotami wyżej wyszło mi ze kupiłem nie oryginalny ,napisałem do sprzedawcy żeby mi to wyjaśnił ,właśnie otrzymałem jego odpowiedz ....czy to was przekonuje ze jego olej jest bardziej oryginalny od oryginalnego?????

oto jego odpowiedz

Witam

hmm , to co Pan pisze to patologia jednym słowem...

od 22 lat po otwarciu granic sprowadzamy z zachodu chemie tylko od zródła czyli z fabryk lub przyfabrycznych hurtowni

te linki które Pan podesłał to manipulacja ludzi którzy do niedawna mieli na wyłacznosc na Motula w Polsce

Motul specific 505.01 w cenie 99 zł nie moze pochodzic z oficjalnego zródła poniewaz po opłaceniu akcyzy,recyclingu, polskich opisów i smioesznych polskich atestów itp całej biuroktratyczno -patologicznej polskiej dystrybucji. musialby kosztowac okolo 135-140 zl

Motul Francuski ma piekny bursztynowy kolor ,tak jak niemiecki castrol motul rozlewany w innych rafineriach w europie rózni sie kolorem w zaleznosci od zastosowanej ,,bazy,, która w 100 % pochodzi z rodzimych rafineri czy to w polsce na wegrzech czy słowacji..

to talk samo jak z polskim 4 litrowym castrole , polski parszywej jakoscoi z Gdanskiej rafineri jest na lotosowskiej bazie z domieszka tylko castrolowskich komponentow i uszlachetniaczy , jest bardzo bladego jasnego koloru , od niemieckiego juz na ,,dzien dobry rózni sie zapachem i kolorem,, podobnie jest z Motulem DO KIEDY RAFINERIA FRANSUKA BYŁA WYDOLNA TO JAKOSC MOTULA W EUROPIE BYŁA JEDAKOWA I MIALA JDEN KOLOR I TEN SAM SPECYFICZNY ZAPACH od kiedy nastapił wielki BUM na ten olej i rafineria ozkazła sie niewydolna to olej ten stał sie tzw ,.,masówka,, jak castrol ,mobil,total czy shell , MOTUL zleca go teraz róznym rafineria w zaleznosco od koniunktury i czynnik ekonomiczy odgrywa tu decydujaca role , nikt nie trasportyuje bazy olejowej bo jest to nieoplacalne baza pochodzi z rodzimych rafinerii , i ja na takie oleje mowie ,,zalegalizowane podróby,, bo tak naprawde nikt oleju nie podrabia z jedymy wyjatkiem przez 22 ;lata mojego importu sie spotkalam ( turcy pod berlinem podrabiali mobila 5w50 i zasypali nim cala europe swego czasu i mobil wstrzymnał produkcjie i ,,czyscili rynek,,) ja nie handluje olejami rozlewanymi we wschodniej europie przez 22 lata zdobywałam marke ktrej nie chce sobie spaprac , zaparszam do sczecina na mierzynska 39 , na moich ma=gazynachg nie znajdzie Pan towaru na ktorym byłoby chociazby jedno zdanie po polsku, 80 % naszych odbiorców to ROSJA BIAŁORUS UKRAINA LITWA ŁOWTA ITP , nich zza wsgodniej granicy nie kupi towaru na którym sa polskie opisy , wszytsko musi byc geramnskie ,holenderskie ,szwjcarskie albo francuskie ,

prosze zeryfikowac chociazby to jedno z wielu moich kont na aallegro na ktorym Pan kupil olej, jest tam przez 6 lat 22 tys , pozyywnych kom , ludzie na moim oleju zrobili juz miliony km, i nwszyscy sa zachwyceni , na mierzynskiej 39 w sczecinie robimy tez okolo 200-300 wymian oleju miesiecznie , wymieniamy olej elitom w tym miescie bo mamy najlepsza marke a przy tym jestesmy najtansi z robozcizna bo zarabiamy dobrze na samym oleju a glownie na zwrocie francuskiego i niemieckioego podatku

reasumujac olej który Pan u mnie kupił ma w sobie wiecej ,,orginalnosci,, od kazdego innego rozlewanego poza francja na którym sa dodatkowo opisy w jezekach wschodnio eurpejscich , , no na logike jezeli ktos by sie silił na podróke to najtrudniejsze w tym wszystkim byłyby najbardziej skomplikowane bańki motula z unikalnym lejkiem , a z samym kolorem oleju czy dodatkowa etykieta raczej podrabiajacy by problemu nie miał ....to tak na marginesie

zamiast pisac takie dyrdymały wystarczy chwile liogicznie pomyslec i zwryfikowac sprzedajacego chociazby przez komentarez albo zadac grezczne pytanko a nie pisaac o prokuraturze...

ale jezeli Pana nie pzrekonalam to oczywiscie ma Pan prawo do zwrotu towaru ale koszty wysyłki to juz niestety ale Pan pokrywa i to jest oczywista oczywistosc chyba nie musz sie rozpisywac w tym temacie....

pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/41306-uwaga-na-podrabiany-olej-motul-z-allegro/#findComment-401473

Podróbki się zdarzają

A na motula częściej niż na inne oleje

Znam przypadek, że koledze tuż po wymianie oleju obróciła się panewka

Zalał oczywiście najtańszego na allegro motula

Może przypadek, ale raczej nie, bo to było w kilkadziesiąt km po wymianie

https://forum.opel24.com/topic/41306-uwaga-na-podrabiany-olej-motul-z-allegro/#findComment-401503

• 2 tygodnie później...

DO KIEDY RAFINERIA FRANSUKA BYŁA WYDOLNA TO JAKOSC MOTULA W EUROPIE BYŁA JEDAKOWA I MIALA JDEN KOLOR I TEN SAM SPECYFICZNY ZAPACH od kiedy nastapił wielki BUM na ten olej i rafineria ozkazła sie niewydolna

Omójboże - większych bzdur dawno nie czytałem.

Autor powinien zmienić lekarstwa albo lekarza.

Edytowane przez erg

https://forum.opel24.com/topic/41306-uwaga-na-podrabiany-olej-motul-z-allegro/#findComment-403328

• 3 miesiące temu...

bo zarabiamy dobrze na samym oleju a glownie na zwrocie francuskiego i niemieckioego podatku

Czy ktoś wie, jak można legalnie zarobić na zwrocie tzw. mwst?

Bo ja kupując smar w Niemczech, jako zarejestrowany podatnik VAT PL,

oczywiście nie zapłaciłem ICH VAT (notabene 19%), a sprzedając w Polsce

musiałem doliczyć 23%, więc gdzie ten zarobek?

Dobrze, że nie był to olej mineralny, bo jeszcze musiałbym zapłacić 1,18zł Akcyzy.

Chyba, że kupują "prywatnie", płacą 19% (Francja 19,6%), rejestrują wywóz i dostają zwrot,

a w Polsce też "prywatnie" już nie naliczają VAT (bo nie wystawiają faktur i paragonów)

Mam rację, a może jest inny, legalny sposób?

https://forum.opel24.com/topic/41306-uwaga-na-podrabiany-olej-motul-z-allegro/#findComment-416311