Skocz do zawartości

1.4 ecotec vs II generacja...

Rekomendowane odpowiedzi

• 11 miesięcy temu...

Samochód mam już ponad rok i w dalszym, ciągu nie uporałem się z problemem, który założyłem w tym temacie...

Po wielu czyszczeniach silnika krokowego, przepustnicy i innych badziewi zdecydowałem się wymienić krokowca i zadziałało. Samochód będąc zimny, po odpalaniu zaczął równo pracować na benzynie, nie szarpał, nie trząsł się. Mechanik podczas wymiany krokowca odłączył mi instalację gazową bo zauważył pęknięty wąż idący od parownika. Powiedział, żebym pojechał sobie do gazownika na wymianę. Zanim pojawiłem się u gazownika minęły 2 tygodnie, samochód chodził idealnie. Po ponownym podłączeniu gazu moje kłopoty wróciły...

Normalnie szlag mnie już trafia z tym gruchotem...

Może ktoś, w obliczu nowych okliczności mi pomoże.

Proszę o jakieś sugestie.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/4145-14-ecotec-vs-ii-generacja/page/2/#findComment-235429

outsider, wiem, ze to żadne pocieszenie, ani pomoc ;p Moj dobry znajomy kupił okazyjnie pare miesiecy temu, własnie astre 1,4 16V z gazem IIgeneracji BRC no i kupa maksymalna, tez nerwy mu puszczają.... co troche wycieczki od mechanika do gazownika, a problem ciagle powraca, czyli nierówna praca silnika, szarpanie, gasniecie, trudnosci z porannym rozruchem... A tyle dobrego słyszy sie o instalacjach BRC i o tym, ze silniki OPLA nawet te 16V ecotec z II generacja, sa wrecz stworzone do gazu... Widac w praktyce nie jest tak różowo. Powodzenia, 3-mka.

https://forum.opel24.com/topic/4145-14-ecotec-vs-ii-generacja/page/2/#findComment-235300

Witam

Wprawdzie ja mam 1,6 16V - ale to silnik zbliżony do 1,4 16V. (ten sam sterownik)

Jeżeli po podłączeniu gazu zaczynają się problemy na benzynie - to znaczy że jest źle dobrana emulacja sondy lambda - silnik "uczy" się złych wartości i potem głupieje na benzynie.

U mnie IIgen - komp BingoS ustawiłem czasy emulacji L=0,6 H=0,4 i nie mam problemu z falowaniem, czy szarpaniem. Silnik na benie i na gazie chodzi równo.

Nie wiem tylko, czy w kompie BRC można ustawiać te czasy emulacji.

Jeżeli był wymieniny krokowy od benzyny, to konieczna jest znowu regulacja gazu

https://forum.opel24.com/topic/4145-14-ecotec-vs-ii-generacja/page/2/#findComment-234476

Leszek 398 masz 100% racji, rzeczywiście nie pocieszyłeś mnie :D

Po wymianie krokowca z benzyny gazownik w punkcie obsługi BRC podłączając gaz powiedział, że nie jest konieczna regulacja gazu, nie zrobiłem jej i na gazie jest wszystko ok, martwi mnie jedynie praca samochodu na benzynie... Podjadę do gazowca i podsunę mu tą emulację sondy, zobaczymy co powie.

Narazie radzę sobie w ten sposób, że po odpalenie samochodu lekko go gazuję, przynajmniej nie szarpie.

W te wakacje obiecałem sobie, że naprawię te usterki w moim aucie, wakacje minęły, wydałem 800 zł i nic... już kij z pieniędzmi, zapłaciłbym nawet 1000, byleby tylko mieć spokój.

Dzięki za sugestie, może jeszcze komuś uda się coś wykombinować.

[ Dodano: Pon Gru 22, 2008 19:02 ]

Zakończyłem (mam taką głęboką nadzieję) z szalejącymi na zimnym silniku obrotami!

Dwa dni temu odmówił po raz kolejny już posłuszeństwa akumulator i tym razem postanowiłem kupić nowy, zamiast reanimować stary. Wsadziłem nowy akumulator, odpaliłem i nie poznałem mojego samochodu. Wszystko chodzi jak trzeba :)

Jeśli ktoś miałby ochotę mi to wyjaśnić z technicznego punktu widzenia to bardzo proszę.

Pozdrawiam!

[ Dodano: Sro Gru 24, 2008 17:58 ]

Minęły dwa dni i znów wszystko wróciło do normy...

https://forum.opel24.com/topic/4145-14-ecotec-vs-ii-generacja/page/2/#findComment-234426