Skocz do zawartości

Odgłos "padającego" łożyska - a jednak walnięty przegub!

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ozzy72

Cześć, czy odgłos "padającego" (zepsutego) łożyska to tylko szum? U mnie słychać jakby "chrumkanie" , które wraz z nabieraniem szybkości przyspiesza. Mechanik twierdzi, że to odgłos psującego się łożyska. Miał ktoś podobny efekt dźwiękowy?

16.06.2011 - Dziś wymieniłem łożysko - wszystko jest ok.

Podsumowując temat: zepsute łożysko nie tylko huczy, ale może też wydawać odgłos jak napisałem wyżej.

POZDRAWIAM!

https://forum.opel24.com/topic/41604-odg%C5%82os-padaj%C4%85cego-%C5%82o%C5%BCyska-a-jednak-walni%C4%99ty-przegub/

Gość Gawlak

szumi to na poczatku pozniej jak sie posypie to rzezi chrumka czy jak to tam okreslasz

w tym stadium wysypane lozysko niszczy piaste

wsadzisz nowe i za krotki czas bedzie to samo

szykuj sie na wymiane piasty

jesli nowe lozysko wejdzie bez oporow

Gość ozzy72

Dzięki za odpowiedź. Nie wiadomo tylko, które to łożysko. Mechanik nie był w stanie stwierdzić. Na stacji diagnostycznej też nie. Na moje pytanie co robić w takim razie? Facet z diagnostycznej powiedział " jeździć, w którymś momencie będzie słychać które to koło" ach ci fachowcy...

Gość Gawlak

patalachy skoro nie moga zlokalizowac ktore

na luku drogi sluchaj

jak sie nasila przy skrecie to ta strona na ktora sie auto przechyla

to jedna metoda

a druga auto w gore i krecic kolem

plus zlapac gora dol i lewo prawo i poruszac

lozysko bedzie mialo luzy

Gość DAROMV6

skoro już chrobocze

to przy tym:

auto w gore i krecic kolem

plus zlapac gora dol i lewo prawo i poruszac

to wyjdzie - które

• 2 tygodnie później...
Gość grzecho5

Facet z diagnostycznej powiedział " jeździć, w którymś momencie będzie słychać które to koło" ach ci fachowcy...

To dobre. Poczekaj jak się rozleci łożysko, a wtedy koszt naprawy wzrośnie. Bo będzie trzeba kilka dodatkowych rzeczy prócz łożyska wymienić. Ale czy właśnie na tym nie zależy mechanikom? Ważne, że robota będzie, a bezpieczeństwo i kasa to drugorzędna sprawa.

Zmień szybko mechanika, zajmij się wymianą łożysk, póki nie musisz wymieniać czegoś więcej i po kłopocie.

Jak łożysko poleci to pewnie piasta też już nie mówiąc co będzie jak stanie się to przy 100 Km/h.

Zmień mechanika bo ten co nie potrafi stwierdzić, które łożysko jest do kitu, do niczego się nie nadaje.

Witajcie!

kolejny mechanik absolutnie wykluczył łożyska. Podniósł autko dokładnie posprawdzał i stwierdził, że obrót koła i łożyska pięknie chodzą... Mam już niezłe nerwy, jestem typem człowieka, który nie może po prostu jeździć na tym stukaniu, ale nie wiem już gdzie szukać i co robić...

Może macie jeszcze jakieś pomysły? Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Pozdrawiam!!!