Skocz do zawartości

ubywa płyn w zbiorniczku wyrównawczym

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jrk3000

mam problem, mam nadzieję, że błahy, ale boje się, że to może być uszczelka pod głowicą...

a więc, na długiej trasie, podczas postoju na światłach zobaczyłem, że spod maski (okolice zbiorniczka) unosi się para wodna, dym, coś takiego, od razu zjechałem na pobocze, podnoszę maskę a tu nie ma płynu... a wszystko wokół mokre... poczekałem aż ostygnie, na najbliżej stacji dolałem płyn ( weszło ok 0,5 - 1l), który mieszał się ze wszystkimi typami płynów i dalej w drogę, co 50 - 100 km robiłem postój ale płynu jakoś specjalnie nie ubywało, jednak okolice zbiorniczka i korka były mokre, tak, jak gdyby płyn wydostawał się spod korka, a dodam, że był mocno dokręcony, więc co, odpowietrznik w korku? jest coś takiego? widziałem jakieś dziurki, od tamtej pory zrobiłem jakieś 500km, raz dolewając płynu, ok 0,5l, raz zrobiłem, też test ostro dałem mu popalić i cały zbiorniczek i okolice mokre...

Czy ktoś miał taki problem, od czego to może być?

Jutro podjadę do serwisu i kupię nowy korek (chyba, że ktoś wie gdzie w Wwie mogę coś takiego dostać), jeśli dalej problem będzie występował, to zakładam, że to uszczelka...

Jaki może być koszt wymiany uszczelki pod głowicą?

Żeby się tylko pochwalić dodam, że astra spaliła na trasie Warszawa - Praga - Spaliła średnio 4,41l/100km, bez oszczędzania, jednak jeśli oszczędności będą tylko na paliwie, a różnicę trzeba zostawić w warsztacie to chyba trzeba wrócić do aut spod znaku VW...

https://forum.opel24.com/topic/41998-ubywa-p%C5%82yn-w-zbiorniczku-wyr%C3%B3wnawczym/

Gość wojtach

jednak jeśli oszczędności będą tylko na paliwie, a różnicę trzeba zostawić w warsztacie to chyba trzeba wrócić do aut spod znaku VW...

tak bo VW jest taki super i bezawaryjny ha ha ha dobre sobie...

https://forum.opel24.com/topic/41998-ubywa-p%C5%82yn-w-zbiorniczku-wyr%C3%B3wnawczym/#findComment-387463

A jaki kolor ma płyn ?? Jest w nim olej ?? Tutaj jest temat w którym są opisane koszty takiej zabawy. Oczywiście gdybyś robił uszczelkę pod głowicą to nie zapomnij wymienić oringów na obsadach wtryskiwaczy bo prędzej czy później padną :confused:

https://forum.opel24.com/topic/41998-ubywa-p%C5%82yn-w-zbiorniczku-wyr%C3%B3wnawczym/#findComment-387567

• 4 tygodnie później...

Wielki dzięki, zacząłem od wymiany korka, problem znikł jak ręką odjął, pewnie zaworki odpowietrzające były zatkane, z tym, ze w zbiorniczku był jakiś ciemny osad, ale nie był to olej. Potem miałem szansę zajrzeć pod maskę innej, taki sam model, i też był tam taki ciemny osad, trochę dziwne, ale uznałem, że tak musi być...

A jaki kolor ma płyn ?? Jest w nim olej ?? Tutaj jest temat w którym są opisane koszty takiej zabawy. Oczywiście gdybyś robił uszczelkę pod głowicą to nie zapomnij wymienić oringów na obsadach wtryskiwaczy bo prędzej czy później padną :confused:

https://forum.opel24.com/topic/41998-ubywa-p%C5%82yn-w-zbiorniczku-wyr%C3%B3wnawczym/#findComment-391887