Skocz do zawartości

Gasnąca DATA na wyświetlaczu po właćzeniu radia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki problem zakupiłem radio do mej astry nom i podpiłem je hula wszystko ok ale jak włącze radio to na wyświetlaczu gaśnie mi DATA jak zrobić żeby ona nie gasła ??

https://forum.opel24.com/topic/4244-gasn%C4%85ca-data-na-wy%C5%9Bwietlaczu-po-w%C5%82a%C4%87zeniu-radia/

jesli to jest radio nie firmowe opla to odetnij przewod od wlaczania antenki automatycznej przy radyjku :)

Jest to jeden z gorszych pomysłów, ponieważ nie będzie zasilania wzmacniacza antenowego.

Odetnij lepiej przewód czerwono-biały w TID, a jak masz DID-a to przewód czerwono-szary z kostki od TID lub DID. Data będzie oraz zasilanie wzmacniacza antenowego. Dokładnie to jest pin nr. 8 w kostce.

Więcej informacji tutaj

po przeanalizowaniu tych kostek to napisałeś to samo co kolega wyżej czyli z tego wynika ze w kostce "A" musze odciąć kabelki z pinu 5 , mam wyswietlacz TID :)http://www.czarnikm.republika.pl/opelastra.htm#radio

Mr_GooFy, jeśli przetniesz ten kabel to nie będzie zasilania do anteny (np. elektryczna antena lub wzmacniacz, który umiejscowiony jest przy samej antenie).

Dlatego podałem Ci który kabel masz odciąć w złączu D, czyli tym przy wyświetlaczu TID.

Tak dla informacji to DID wyświetla datę i godzinę, a TID datę, godzinę i temp. zewnętrzną.

Aj przepraszam nie doczytałem bo myślałem ze chodzi to o te kości A B C od radia a tu jednak trzeba wyświetlacz wykręcić i od wyświetlacza kabelek czerwono biały odciąć. dziękuje za Pomoc i pozdrawiam, Heh tylko ze mam ten cały TID wyświetlacz a nie mam biało czerwonego kabelka tylko czerwono szary i odciąłem go i efektem jest to ze jak tylko radio jest włączone to jest tylko radio włączone a wyświetlacz śpi dopiero sie włącza przy zapaleniu lamp a nie idzie przypadkiem tak zrobić ze jak włączę samo radio to zęby pokazywało datę i całą resztę na wyświetlaczu ??

Mam podobny problem w tigrze z tym, ze ja w miejsce grundiga 303 zamontowalem car400 philipsa. Co zrobi aby wyswietlacz wyswietlal dane z radia.

Witam

Ja w swojej asterce miałem podobny problem

Więc odciołemm kabelek od wzmacniacza anteny i podpiołem go bezpośredno pod plus do radia. Efekt taki że wyświetla mi datę i godzinę natychmiast po włączeniu zapłonu bez względu czy radio jest włączone czy nie. A zasilanie do wzmacniacza pozostało.