Skocz do zawartości

Gasnąca DATA na wyświetlaczu po właćzeniu radia

Rekomendowane odpowiedzi

może mi ktoś powiedzieć jak się cofa date dokładnie mi chodzi o rok bo poprzedni właściciel wyjął radio i przestawił

date o rok dalej :wesoly:

jak się cofa date

Trzeba ustawić ,,od nowa'' - naciskając przyciski po lewej stronie...Sciagnij sobie IO :wino::wino:http://forum.opel24.com/viewtopic.php?t=24786&start=10#217062 Pozdro... :wesoly:

• 5 lat później...

Jeżeli chodzi o GAŚNIĘCIE DATY na wyświetlaczu TID trzy funkcyjnym to można w łatwy sposób rozwiązać ten problem mianowicie nie trzeba odcinać żadnego zasilania anteny - to jest głupota po prostu, a można później mieć problemy. Wystarczy rozkręcić wyświetlacz TID - cztery śrubki i go wyjąć. Do niego dochodzi wiązka kabelków. Należy odciąć kabelek dochodzący do 8smego pina w kostce w TID czyli kabelek o kolorze BIAŁO - CZERWONYM - uwaga nie chodzi mi o kable które do radia dochodzą tylko o kable do wyświetlacza TID - żeby ktoś przypadkiem nie próbował odciąć tego kabla w radiu hehe bo to od zasilania anteny jest chyba jeśli się nie mylę... Co do DANYCH Z RADIA to wyświetlacz powinien je obsłużyć bo przecież skoro działał pod fabryczne radio to powinien ale to tylko teoria heh. Możliwe że nie będzie działał bo w OPLACH to dziwne patenty są, jak u siebie radia wymieniałem na to musiałem w kostce od radia pozamieniać miejscami kabelki + od zasilania ze stacyjki i akumulatorka. Taki psikus opelek zrobił i w fabrycznym radiu było na odwrót niż w radiu bluepunkta które montowałem :-D

rozciąłem przewód biało czerwony (po odłączeniu na chwile akumulatora i zaizolowaniu przewodów) według powyższej instrukcji w astrze i wszystko poszło bez problemu. Wyświetlacz poprawnie wyświtla datę.

Dobra instrukcja opisująca i rozwiązująca powyższy problem http://www.czarnikm.republika.pl/opelastra.htm#radio

Edytowane przez myslak12

• 2 tygodnie później...

Witam podpinam się pod temat gdyż mam podobny problem tzn posiadam oryginalne radio cdr 500 i nigdy nie było zmieniane, problem w tym że w czasie jazdy nagle zgineły informacje radiowe ( nazwa kanału itp ) na TID i zrobiła się ciemność. Po wyłączeniu radi pojawia się data a po włączeniu wszystko znika tzn temperaturę oraz czas wyświetla tylko inforamacji z radia brak. Może ktoś miał podobny problem. Dodam że odłączenie akumulatora nie pomoglo.

Edytowane przez djjarecki