Skocz do zawartości

Astra J - fabryczny autoalarm - gdzie syrena i wyłącznik?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Jestem drugim właścicielem Astry IV, w której jest zainstalowany fabryczny autoalarm. W środku są zamontowane czujniki przy szybie oraz dioda, która powinna informować o stanie uzbrojenia. Niestety, nie udaje mi się tego alarmu w żaden sposób uruchomić, a wspomniana dioda jeszcze ani razu nie błysnęła ani się nie zaświeciła. Wszystko wygląda tak, jakby alarm został zamontowany ale serwisowo odłączony.

Jeśli ktoś z Państwa się orientuje w temacie, proszę o informację, gdzie może być jakiś wyłącznik serwisowy takiego alarmu albo w jaki sposób mógłbym go uruchomić. Gdzie jest umieszczona syrena od tego alarmu (czy jest widoczna po otwarciu maski czy jest ukryta)?

Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/42832-astra-j-fabryczny-autoalarm-gdzie-syrena-i-wy%C5%82%C4%85cznik/

jesli to fabryczny alarm

to syrena jest ukryta (najczesciej w podszybiu albo za blotnikiem)

a wylacznika nie ma

robi sie to techem w autoryzowanej stacji obslugi czyli w ASO

albo u kogois kumatego z odpowiednim orpogramowaniem

Gość mikebravo

Dzień dobry,

Jestem drugim właścicielem Astry IV, w której jest zainstalowany fabryczny autoalarm. W środku są zamontowane czujniki przy szybie oraz dioda, która powinna informować o stanie uzbrojenia. Niestety, nie udaje mi się tego alarmu w żaden sposób uruchomić, a wspomniana dioda jeszcze ani razu nie błysnęła ani się nie zaświeciła. Wszystko wygląda tak, jakby alarm został zamontowany ale serwisowo odłączony.

Jeśli ktoś z Państwa się orientuje w temacie, proszę o informację, gdzie może być jakiś wyłącznik serwisowy takiego alarmu albo w jaki sposób mógłbym go uruchomić. Gdzie jest umieszczona syrena od tego alarmu (czy jest widoczna po otwarciu maski czy jest ukryta)?

Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

Jeśli czujniki są przy szybie to nie jest to alarm fabryczny tylko najpewniej dołożony przez dealera.

W takim przypadku dioda na środku podszybia nie miga.

W fabrycznym czujniki powinny być w okolicy lampek oświetlających wnętrze ( instrukcja strona 28).