Skocz do zawartości

Problem po wymianie silnika Z17DTH

Rekomendowane odpowiedzi

Gość fatty_boy

Witam

Ostatnio byłem zmuszony wymienić połowę samochodu. Zaczęło się to od padniętej pompy oleju. Pompa została wymieniona na nową. Po tym zabiegu okazało się, że nadal jest coś nie tak i zdjęta została głowica. Okazało się że silnik jest do wymiany - koszty regeneracji będą przewyższać zakup innego (koszt 4 tłoków to już ok 2800zł)

Silnik zostal zakupiony i wymieniony. Następnie okazało się, że należałoby poddać regeneracji wtryskiwacze (żaden nie trzymal ciśnienia). Póżniej doszedł jeszcze jakiś zaworek pompy wtrysku (chyba niczego nie przekręciłem)

Władowałem kupę kasy. Ale dziś odebrałem samochód i jadąc od mechanika do domu z duszą na ramieniu stało się.

Zapalił się "samochodzik z kluczem". Po czym samochód przestał ciągnąć (to chyba zrozumiałe gdyż odłącza się turbina przy wejściu w stan serwisowy)

Po dojechaniu pod dom wyświetliłem za pomocą pedału hamulca i gazu błędy.

Błąd jaki pojawił się to ECN50074.

Odczytałem z rozpiski o kodach, że 0500 - czujnik prędkości własnej pojazdu.

Co teraz może być przyczyną. Proszę o pomoc. Jestem już załamany. I na dzień dzisiejszy jestem przekonany, żę jest to mój drugi ale ostatni Opel.

Pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/43100-problem-po-wymianie-silnika-z17dth/

cos mi swita w glowie

ale musze poszukac dokladnie

podstawowe pytanie

czy mechanik po zmianie silnika

robil cos z pompa paliwa i sterownikiem ??

nie jestem pewien ale gdzies czytalem o takim problemie i o tym bledzie

wina byla po stronie niedostrojonej czy nieustawionej pompie paliwa

https://forum.opel24.com/topic/43100-problem-po-wymianie-silnika-z17dth/#findComment-392709

Gość fatty_boy

cos mi swita w glowie

ale musze poszukac dokladnie

podstawowe pytanie

czy mechanik po zmianie silnika

robil cos z pompa paliwa i sterownikiem ??

nie jestem pewien ale gdzies czytalem o takim problemie i o tym bledzie

wina byla po stronie niedostrojonej czy nieustawionej pompie paliwa

Nic mi o tym nie wiadomo. Nie wspominał mi o tym by coś z pompą paliwa robił

https://forum.opel24.com/topic/43100-problem-po-wymianie-silnika-z17dth/#findComment-392748