Skocz do zawartości

Szum podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wojtekkk

pompa zmieniona, pasek również ale silnik jak podskakiwał tak podskakuje:)

zastanawia mnie powolne schodzenie z obrotów, tutaj filmik

tak to ma wyglądać?

podjechałem nawet do mechanika, popatrzyli, posłuchali i powiedzieli, że silnik chodzi ładnie a drgania... ten typ tak ma(3 cylindry)

później dodam jeszcze filmik jak wygląda silnik, może faktycznie ma tak podskakiwać a na teraz potrzebuje informacji czy nie za wolno schodzi z obrotów:)

https://forum.opel24.com/topic/43350-szum-podczas-jazdy/page/2/#findComment-394566

Gość wojtekkk

no to po kolei:)

do moich ostatnich problemów dołączył check engine, komputer pokazuje błąd "P1405 aktywny" oraz "nieznany błąd", przeczytałem, że można zaślepić egr i chyba tak zrobię(mam nadzieje, że w tych silnikach można to zrobić?)

niestety pozostałe sprawy w dalszym ciągu nie są rozwiązane, sprawdziłem olej w skrzyni i odkręcając "korek kontrolny" zaczął wyciekać olej - wygląda baardzo świeżo, czerwoniutki i pachnący więc szum nie jest od braku oleju w skrzyni...

zastanawiam się czy wytłuczone sprzęgło może szumieć czy to raczej łożyska w skrzyni umierają?

drgania jak były tak są nadal, przy ruszaniu dochodzi klekot drążka - wydaje mi się, że to jednak poduszka przy skrzyni powoduje te drgania całej budy, co myślicie? a może koło dwumasowe?(autem tym jeździła starsza kobieta i na bank katowała sprzęgło bo nie do końca umiała jeździć)

cały czas zastanawiam się czy nie kupić jakiejś skrzyni bo drogie nie są, później od razu zmiana sprzęgła i tylni uszczelniacz wału(troszkę cieknie na łączeniu skrzyni) no i poduchy + ewentualnie używane koło dwumasowe

teraz niech ktoś fachowo popatrzy na to i powie czy ma to sens i czy mam szanse na pozbycie się szumu i drgania na niskich obrotach:)

https://forum.opel24.com/topic/43350-szum-podczas-jazdy/page/2/#findComment-394969