Skocz do zawartości

Poziom oleju, kompresja - zachlapany bagnet

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem.

Miałem migoczącą kontrolkę oleju - wymieniłem czujnik. Po wymianie oleju Castrol Magnatec 5w40 syntetyk nic nie migotało. Minął miesiąc.

Zaczęło migać co i raz na dołkach, nierównościach drogi itp. na 100 km trasie - prędkość 80-110 temperatura na wskaźnikach 80 stopni.

Przy obrotach w bliskich okolicach 3000 i lekko powyżej migotanie ustawało. < Na krótki moment to sprawdziłem, aby nie ryzykować.

Przy krótkich odcinkach nic nie miga nawet na dołkach.

1.3 cdti, 120 000 km, 04 r.

Problem w tym, że nie mogę sprawdzić poziomu oleju bo bagnet jest zafajdany jakieś 8 cm olejem. Za każdym razem.

Wyjmuję, czyszczę bagnet, wkładam i wyjmuję zafajdany. Próbowałem wkładać go na różne sposoby i nic.

Silnik nie pluje olejem, ani nie ma żadnych wycieków i mam wrażenie, że bagnet jest zafajdany przez zetknięcie ze ściankami tej rurki, w którą idzie.

Wszystko robię jak należy, na zimnym silniku, na płaskim terenie itp.

O co kaman? Możecie mi wytłumaczyć? Może macie sposób na sprawdzenie poziomu oleju.

Przy okazji gdzie mogę w Warszawie tanio sprawdzić kompresję i podłączyć pod kompa? Czy sam komp coś wykaże?

https://forum.opel24.com/topic/43353-poziom-oleju-kompresja-zachlapany-bagnet/

Gość damiano2007

To poczekaj i po nocy sprawdź ten poziom oleju najlepiej. Sam też mam nie raz gdzieś usyfiowny ten bagnet bo to od samego wyciagania bagnetu można usyfić tą rurkę, ale i tak widać gdzie jest olej bo na całości to jest on lekko przybrudzony a w dole jest go sporo.

https://forum.opel24.com/topic/43353-poziom-oleju-kompresja-zachlapany-bagnet/#findComment-394160

Wytrzyj do sucha i kilka razy dobrze przymierz, trzymając go równo przy wlocie do rurki i szybkim ruchem wsadź i szybko wyjmij. Tak bardzo szybko. Bagnet będzie ufajdany ale będziesz miał delikatną przerwę i to jest poziom oleju. Do mojego wlałem nie 4,3 L ale 4 L jak się zapali kontrolka to doleję ale na razie jest spoko.

A może przy wymianie za mało nalałeś?

https://forum.opel24.com/topic/43353-poziom-oleju-kompresja-zachlapany-bagnet/#findComment-394236

Gość Madison

Dzięki za wszelkie informacje.

Udało się sprawdzić i wychodzi na to, że jest za dużo, ale jakim cudem to nie wiem - będę sprawdzał jeszcze raz bo może była lekka pochyłość.

Za mało nie wlałem - wlane było niecałe 4 litry bo w opakowaniu zostało jeszcze tak na wysokość 2 cm oleju (4 litrowa bańka Castrol).

Czy podpięcie pod kompa wykryje ciśnienie oleju bo mechanik twierdzi, że to coś z pompą oleju.

dodano

No i tak. Jest za dużo oleju - olej nie ma lepkości takiej jak powinien i czuć w nim ropę.

Po zlaniu nadmiaru do odpowiedniego poziomu kontrolka nie miga.

Będę jechał na diagnostykę sprawdzić spaliny. Dam znać o wynikach. Macie może inne propozycje?

Edytowane przez daro
jak zwykle zbędny cytat+scaliłem posty

https://forum.opel24.com/topic/43353-poziom-oleju-kompresja-zachlapany-bagnet/#findComment-395360