Gość andrzej_m55 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Witam. Selektor automatycznej skrzyni biegów Corsa X14SE Masz problem z biegami, wchodzi w tryb awaryjny, zapala się kontrolka ‘’S’’ można podłączyć pod kompa i sprawdzić błędy skrzyni. To jednak kosztuje. Ja to zrobiłem ‘’op Comem’’ i jak często jest mówione w takiej sytuacji pokazało mi nie sprawny selektor. Częstą przyczyną jest zabrudzenie zaśniedziałe styki. Jak się za to zabrać? Proszę, krok po kroku.Zobaczcie sami. Odłączyć akumulator, rozłączyć wtyczkę selektora. Są po obu stronach wtyczki zapadki które należy delikatnie unieść, odciągnąć wsuwkę i dopiero można ją rozłączyć. Następnie luzujemy ramię cięgła (nakrętka M13)Zdejmujemy ramię cięgła. Odkręcamy śruby M12 mocujące selektor. Używam długich nasadek. Odginamy zabezpieczenie nakrętki zaciskowej M22. Odkręcamy. Jest tam też podkładka gumowa więc przy dokręcaniu trzeba delikatnie. Teraz możemy wyjąć selektor. Odkręcamy dekielek (6-ść śrubek krzyżakowym śrubokrętem) Przy rozbieraniu uważamy na uszczelkę gumową by nie zerwać. Myjemy wszystko benz. ekstrakcyjną, styki czyścimy delikatnie papierem ściernym. Ja użyłem 800-setki. Uważać na blaszki w tej części ruchomej by nie wypadły. Myjemy ponownie. Zdjęcie przed i po czyszczeniu. Przesmarować delikatnie wszystko towotem. Składamy w odwrotnej kolejności. Podłączamy akumulator i robimy próbę. Pozbyliśmy się problemu i kasa w kieszeni. Manual wykonałem przy współpracy Kacper ''Nocny duszek'' Naprawa Selektor Corsa X14SZ.pdf   Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/43364-naprawa-selektora-automatycznej-skrzyni-bieg%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi