Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Brylant

Witam.

W mojej Astrze III po nocnej ulewie nalalo sie na dywanik dosc sporo wody. Woda lala sie zza schowka. Spojrzalem na szybko tam i zobaczylem ze kapie z takiego okraglego plastiku (to jes chyba element dmuchawy).

Czy wie ktos z czego moze sie lac? na pewno nie z klimy ani nagrzewnicy bo to jest woda deszczowa. Dodam ze przednia szybe mialem wymieniana w ASO Opla ale od tego czasu byly deszcze i nic takiego sie nie dzialo.

Prosze pomozcie

https://forum.opel24.com/topic/43401-woda-na-dywaniku-po-ulewie/

Gość Brylant

Problem już rozwiązałem :) Otóż po wymianie szyby w serwisie nie założyli mi uszczelki na plastiku podszybia:

post-13231-0-83424600-1309810200_thumb.jpg

Zdjęcie 1: aznaczyłem czerwoną strzałką którędy woda leciała do środka, po szybie do wentylatora. Na samym dole korpusu wentylatora wewnątrz samochodu za schowkiem jest zakończenie o średnicy około 5 cm, do którego dochodzą kable i tamtędy się wylewało na dywanik.

Niebieską strzałką zaznaczyłem miejsce gdzie powinna być druga uszczelka gąbkowa. Pierwsza uszczelka jest zintegrowana z maskownicą podszybia, a druga właśnie jest przyklejona do plastiku maskującego i wchodzi w rowek pod szybą. Ja miałem demontowaną tą maskownicę w serwisie i "zapomnieli" właśnie tej drugiej uszczelki założyć.

IMG20110704_003.bmp

Zdjęcie 2: Po zdemontowaniu maskownicy oczyściłem miejsce gdzie ta uszczelka powinna być (bo po starej został ślad) i założyłem nową uszczelkę. Nową kupiłem w Castoramie okienną, białą, grubą na 7 mm za ok. 14.00 pln za paczkę. Założyłem ją podwójnie, jedna na drugą, żeby mieć pewność, że woda się nie dostanie. W ASO za metr bieżący liczyli sobie 20.00 pln. Strzałki "A" - miejsce, w którym powinna być uszczelka, Strzałka "B" - zintegrowana uszczelka, która nachodzi na szybę.

IMG20110704_004.bmp

Zdęcie 3: Wspomniana biała uszczelka. Na zdjęciu jest naklejona pojedynczo, ale dla pewności przykleiłem na nią drugą.

Potrzebny do demontażu jest klucz 16 mm lub najlepiej nastawny do odkręcenia wycieraczek i odrobina szczęścia, bo te ściski mocujące lubią się łamać. Ja dwa ułamałem, koszt w sklepie prywatnym około 5.00 pln za sztukę, a w ASO 13.00 pln. Niestety musiałem kupić w ASO, bo zależało mi na czasie, a w sklepie miliby na następny dzień.

https://forum.opel24.com/topic/43401-woda-na-dywaniku-po-ulewie/#findComment-394991