Gość sz.dk Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 witam, astra posiada silnik 2.0 16v X20XEV przejrzałem forum i nie natrafiłem na coś podobnego, problem jest następujący: silnik chodzi po odpaleniu normalnie, trzyma równo, podczas jazdy nie zauważyłem spadku mocy, natomiast na biegu jałowym gdy postoi chwilkę i podniesie mu się temperatura silnika, potrafi "zabujać" obrotami silnika, tj spada poniżej 500 a potem rośnie i tak z 3 takie wahnięcia i się stabilizują obroty, czasem spadek powoduje że silnik gaśnie. Odpala potem normalnie, nie świeci się "check". zjawisko to jest sporadyczne i czasem wahnięcia są niewielkie, po prostu na obrotomierzu widać, że jest delikatne falowanie. Podpinałem autko pod komputer i wyskoczyły dwa błędy: - p0340 – czujnik położenia wałka rozrządu, - czujnik temperatury silnika, temperatura płynu chłodzącego, nieprawidłowy sygnał Dodam,że przepustnica (w około jej) jest brudna od oleju, autko we wtorek idzie na wymianę rozrządu i filtrów, jak myślicie jest to poważna usterka auta czy wymiana rozrządu, filtrów, oleju + ewentualnie wyżej opisanych czujników wyeliminują usterkę, spotkał się może ktoś z podobnymi objawami? Może ma ktoś jakiś pomysł to bym określił mechanikowi na co ma zwrócić uwagę.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/43474-x20xev-dziwna-praca-silnika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi