Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Astra 1,4 8v 1999, centralny zamek fabryczny

tylko przednie drzwi reaguja na centralny i sie zamykaja, analogicznie przy probie zamkniecia samochodu

jak probuje zamknac reszte drzwi kluczykiem i wlacze alarm to zaczyna wyc;/

jakiec pomysly?

z gory dzieki

pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/43807-nie-dziala-centralny-zamek/

i jak to naprawic?

a dlaczego alarm sie wlacza?

Myślę że wymiana siłownika(silniczka) wystarczy, lub zobacz czy wszystko masz podłączone choć to mordeńka :D jeśli możesz to bierz schemat elektryczny swojego auta. a alarm się pewnie włącza bo jest gdzieś przerwa ale to tylko moja teoria. szkoda że to fabryczny zamek, przez siebie założony jest lepszy.

https://forum.opel24.com/topic/43807-nie-dziala-centralny-zamek/#findComment-397431

Witam.

Oczywiście, "Laber" ma racje... ze znalezieniem przerwsy jest trochę problemu.

Nie określiłeś czy zamek jest elektryczny *silniczki* czy poprzez centralną tzw pompkę (ja tak miałem w seacie).

Ale spróbuję pomóc :)

Najprościej zrobić tak..

Dostać się do centralki sterującej zamkiem, znaleźć przewody odpowiadające za pozostałe drzwi, i w momencie zamykania/otwierania przodu *od kierowcy to zwykle jest tzw. master - zamek sterujacy* sprawdzic czy jest zmiana napięcia.

Często jest tak, że problem jest czysto techniczny *brak styku, zaśniedziałe przewody lub odpadł kabelek :)*

Problem wzbudzania alarmu przy próbach zamykania, może wiązać się z brakiem sygnału typu "drzwi zamknięte", wysyłanego z jednej z czujek - często zawodzą stycznik przy drzwiach.

Warto sprawdzic działanie samego alarmu... uzbroić alarm a następnie otworzyć wybrane drzwi - z tego co się orientuję, spraw jest prosta = wzbudzenie alarmu - znaczy czujki sprawne :)

Mam nadzieję że pomogłem, ew. naprowadziłem na jakiś dobry trop.

Pozdrawiam.

Marcin

https://forum.opel24.com/topic/43807-nie-dziala-centralny-zamek/#findComment-397484

• 3 miesiące temu...

Witam wszystkich.

Podepnę się pod temat :SMILE:

Mianowicie mam problem z centralnym zamkiem przestał całkowicie reagować. Jakiś czas temu ktoś próbował wejść do auta za pomocą śrubokrętu i zniszczył obie wkładki. Więc korzystałem z pilota i wszystko działało. Pół roku temu byłem zmuszony postawić auto z przyczyn technicznych na parkingu. I dwa tygodnie temu chciałem uruchomić ponownie samochód ale zauważyłem ze dioda która mrugała po zamknięciu zamka nie działa. Wiec sprawa była jasna że padł akumulator ale po wymianie dalej zamek nie odpowiada. Nie da się go uruchomić pilotem ani po wciśnięciu "cypla" w drzwiach kierowcy. Sprawdziłem bezpiecznik i jest ok bo jest na nim prąd, rozebrałem centralke ( KIEKERT 5162 ) i nie widać żeby coś było popalone lub gdzieś były zimne luty. Próbowałem dać dodatkowy "+" i "-" co nic nie dało.I to samo tyczy się odbiornika radiowego też nić nie widać.

Jeśli ma ktoś pomysł jak i co mam sprawdzić to prosze o pomoc bo do auta wchodze tylną klapą

Dzięki i pozdrawiam

Edytowane przez sergik

https://forum.opel24.com/topic/43807-nie-dziala-centralny-zamek/#findComment-411036