Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że moja astra nie pracuje równo, tzn

obroty na biegu jałowym drgają i trochę skaczą. Silnik w podobnej częstotliwości ma takie reakcje, że jakby przymierał.

Proszę Was o wskazówki - moze ktos spotkał sie z czyms takim ... silnik 1,7 dti

silnik nie gasnie tylko przybiera na obrotach. o mała wartosc ale to jest słyszalne jak auto pracuje na postoju jak nie równo pracuje SILNIK 1,7 dti

Edytowane przez misiek24242
ort i gram - zacznij używać ALTa ...

https://forum.opel24.com/topic/43895-nier%C3%B3wna-praca-silnika/

A jaki masz silnik to mamy się skąd dowiedzieć ? ? To nie FDJ* - uzupełnij dane albo poleci temacik do kosza ....

* - Forum dyskusyjne jasnowidzów

P.S. Pisz jaśniej - nie wiadomo czy silnik gaśnie czy raczej obroty rosną ...

https://forum.opel24.com/topic/43895-nier%C3%B3wna-praca-silnika/#findComment-397106

Może ktoś pomoże z moim przypadkiem.

Samochód gdy jest zimny chodzi równo. Gdy złapie temperatury po kilku km na biegu jałowym obroty lekko falują (lekko migają kontrolki i podświetlenie). Falowanie czasami zanika, czasami wzbudza je wciśnięcie sprzęgła. Po nagrzaniu silnika i przejechaniu kilku km falowanie znika i jest już po problemie. Z tego co zauważyłem falowanie znika gdy włączę np. ogrzewanie szyby lub wentylator i radio czyli dam większe obciążenie na alternator. Wraz ze zmniejszaniem obciążenia falowanie wzrasta.

Miesiąc temu padł mi alternator i go ponoć był dany do regeneracji (przed awarią też miałem ten problem z falowaniem).

Zasugerowali mi, że jeżeli nie ma innych negatywnych objawów to mam sobie dać spokój bo szkoda kasy na grzebanie i szukanie w ciemno.

Teraz akurat jest ciepło, samochód szybko się nagrzewa i objawy dość szybko mijają ale w zimne dni to falowanie jest dość denerwujące.

Czy to może być problem z alternatorem? Nie wiem co robić czy ryzykować i kupować nowy?

Edytowane przez kro7ik

https://forum.opel24.com/topic/43895-nier%C3%B3wna-praca-silnika/#findComment-398113