Skocz do zawartości

Zestaw Hertz HSK, 1 tweeter gra wyraźnie ciszej...

Rekomendowane odpowiedzi

Wytłumiłem drzwi taśmą soudal'a, założyłem zestaw hertz hsk 165 na mdf-ach, 2 tweetery, 2 woofery i 2 zwrotnice. Prawa strona gra pięknie, ale...problem tkwi w tym, że lewy tweeter gra wyraźnie słabiej i cała scena leży. Po odłączeniu tweeterów i zajęciu miejsca pośrodku pojazdu nie zauważyłem dominacji któregoś woofera (zabawa balansem też była, być może różnica jest bardzo nieznaczna?). Zamieniłem zwrotnice-to samo, zamieniłem tweetery i znów to samo, prawy dominuje, lewy słychać bardzo słabo. Już myślałem, że grubość przewodów jest kluczowa, z lewej mam całe drzwi na 2,5mm, natomiast w prawych sygnał do zwrotnicy idzie 2,5mm-wym, a od zwrotnicy do głośników 1,5milimetrowym. Musiałem dokupić gdyż zabrakło, a nie mieli 2,5mm. Na seryjnym sprzęcie było ok-pośrodku auta idealne stereo. Jakie Wam nasuwają się wnioski? Okablowanie do poprawki, chyba tylko to zostało? Styki? Styki z sygnałem do zwrotki obciąłem i zarobiłem nowe, przewód do tweetera założyłem nowy, połączenie z kablami seryjnymi lutowane i sprawdzone (w koszulkach termokurczliwych), plusy z minusami też zamieniałem. Już mi brakuje pomysłów. Proszę o pomoc!

Sprostowanie.

Przypomniałem sobie, że jakieś pół roku temu w zestawie fabrycznym, ku mojemu zaskoczeniu, włączył się tweeter. Działał zawsze, ale wtedy stał się dużo wyraźniejszy i przejrzysty. Potrwało to chwilę. Co do aktualnego zestawu, woofer chodzi chyba również słabiej. Sprawdziłem iso, wtyczkę w drzwiach, zlałem kontakt sprayem i przedmuchałem, ruszałem, pukałem, szarpałem. Nic! Puszczę nowe kable.

Post do usunięcia, nic nowego się nie wymyśli.

Edytowane przez ozon81

https://forum.opel24.com/topic/43916-zestaw-hertz-hsk-1-tweeter-gra-wyra%C5%BAnie-ciszej/

• 2 tygodnie później...