Skocz do zawartości

Astra F 1.6 8v 96 rok jaki gaz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dejwid2194

Witam wszystkich ;)

Posiadam Opla Astrę F w Hatchback`u (5dw). Jest ona z roku 1996 z silniczkiem jak w temacie 1.6 8v 75 KM. Typ silnika to chyba X16SZR.

Nie jestem do końca pewien ponieważ nie wiem gdzie tego szukać a moim źródłem był tylko net (pod maską na tej tabliczce nie pisze w dowodzie również nie)

Jak wyżej pisałem moim źródłem był tylko net i znalazłem taką informację:

"1.6 75KM

Jest to silnik 8-zaworowy, z jednopunktowym wtryskiem paliwa Multec firmy Delco-Remy. Występuje w dwóch odmianach o oznaczeniach C16NZ (stosowany w okresie wrzesień 1991 - sierpień 1994) i X16SZR (stosowany od września 1993 do dziś). Silnik X16SZR powstał przez zmodyfikowanie silnika C16NZ tak, by spełniał normy czystości spalin 94/12/UE.

Silnik X16SZR posiada jednopunktowy wtrysk paliwa Multec."

Znów na innym forum w poszukiwaniu jaki to typ silnika było tylko 1.6i ale:

"typ silnika wielopunktowy wtrysk"

Wkleiłem to bo czytałem że jak jest wtrysk jednopunktowy to raczej 2 gen a jak wielo to 4 gen.

Dobra ale nie w tym rzecz. Żeby nie było że leniwy jestem i nic mi się nie chciało :mrgreen: szukałem ;)

Zamierzam założyć gaz do swojej Astry. Prawdopodobnie jesienią lub wiosną.

Waham się jakiego typu instalację założyć. Zwykłą (II gen.) czy sekwencyjną (IV gen) ?

Chodzi mi głównie o to która jest lepsza. Wiadomo najlepiej gdyby było jak najtańszym kosztem ale aby był jak najlepszy efekt. Dodam, że Astrę mam super utrzymaną i taka ma pozostać :). Wiadomo gaz nie wpłynie dobrze na nią ale czytałem, że 1.6 8v całkiem dobrze znoszą gaz. Może zakładał ktoś z was gaz ostatnio albo orientuje się jakie są ceny założenia (na dobrych częściach) 2 i 4 gen ? Jakie są różnice w cenach (oczywiście mniej więcej) ?

Jeśli ktoś z was ma taki silnik jak ja lub słyszał opinie o gazie do Asterki proszę wypowiadać się w temacie. Z góry wielkie dzięki, pozdrawiam Dawid.

Ps. Ci którzy mają sekwencje o zwykłym piszą że:

"jest jak tv czarno-biały, jest ale niby czegoś brakuje"

"dziwić się że uszczelka pod głowicą pada co 40 tyś km"

znów Ci co mają zwykły piszą o sekwencji tak:

"po co przepłacać efekt taki sam"

"2 gen wcale nie jest gorsza"

"założna u dobrego mechanika niczym nie będzie różnić się od sekwencji a spalanie 0.5 litra większe"

Czytałem troszkę o gazie ale nie uzyskałem takiej odpowiedzi jak chciałem. Więc jaka najlepsza do Astry 1.6 8v z 96r ?

pozdrawiam, Dawid

Edytowane przez dejwid2194

https://forum.opel24.com/topic/44081-astra-f-16-8v-96-rok-jaki-gaz/

No to ja mam kopię twojego samochodu ;)

Typ silnika to chyba X16SZR.
Jeśli jest 8V i 75KM to tylko są dwie możliwości o których napisałeś - albo X16SZR albo C16NZ, a to się od razu rozpoznaje po otwarciu maski (X16SZR nie ma aparatu zapłonowego tylko DIS).

Waham się jakiego typu instalację założyć. Zwykłą (II gen.) czy sekwencyjną (IV gen) ?

sekwencję do jednopunktowego wtrysku benzyny?

Astrę mam super utrzymaną i taka ma pozostać :). Wiadomo gaz nie wpłynie dobrze na nią ale czytałem, że 1.6 8v całkiem dobrze znoszą gaz

Dobrze utrzymana tzn wizualnie czy silnik. Ciśnienie na cylindrach sprawdzałeś?

Więc jaka najlepsza do Astry 1.6 8v z 96r ?

Nieważne czy założysz sterownik Stag, Bingo, LandiRenzo czy BRC. To jest prosty silnik i każda z nich będzie chodzić. Podstawą jest właściwe założenie i odpowiednia regulacja. Jeśli będzie Ci zakładał instalację ktoś kto się na tym zna to nie będziesz miał problemów. Problemy z instalacją lub szybszym zużyciem silnika spowodowane są zwykle przez niewłaściwy montaż/regulację instalacji LPG lub nie dbanie o podstawowe czynności obsługowe podczas eksploatacji LPG w samochodzie.

pozdrrr

https://forum.opel24.com/topic/44081-astra-f-16-8v-96-rok-jaki-gaz/#findComment-398033

Gość dejwid2194

xflash dzięki za odpowiedź :)

Twoja Asterka ile średnio pali gazu ?

Co do silnika to jutro sprawdzę jaki mam w 100%

"sekwencję do jednopunktowego wtrysku benzyny?"

Myślałem że da się założyć sekwencję do Astry F. Jeśli nie to zostaje tylko 2 generacja i wyboru nie mam ;)

"Dobrze utrzymana tzn wizualnie czy silnik. Ciśnienie na cylindrach sprawdzałeś?"

Wizual i silnik. Nie sprawdzałem ciśnienia ponieważ nie mam tego urządzenia. Silnikowo wiem że jest ok. Chyba to jest do odczucia kiedy auto jest padliną a kiedy nie :)

Gaz będę zakładał w serwisie w którym dużo osób go sobie chwali także z tym problemu nie będzie. Wiem też że aby mieć gwarancję na gaz trzeba jeździć co 10 tyś km na "serwis" także z tym też problemu nie ma :)

Co do części i mechania który będzie zakładał wszystko jest ok.

Chciałem się dowiedzieć który gaz będzie lepszy czy II gen czy IV gen no ale skoro piszesz że do Astry F podejdzie tylko II gen to wyboru nie mam :niepewny::rolleyes:

Pozdro ;)

https://forum.opel24.com/topic/44081-astra-f-16-8v-96-rok-jaki-gaz/#findComment-398053

Twoja Asterka ile średnio pali gazu ?

Jak ją kupiłem to przez jakiś czas paliła standardowo jak dla silnika 1.6 - do 10 litrów gazu na 100km po mieście(bez włączonej klimy oczywiście). Od jakiegoś czasu było za dużo bo wychodziło 12-13, ale właśnie jestem w trakcie wymiany pierścieni tłokowych i przy okazji parownik od gazu zregeneruję, więc myślę że spalanie wróci do normy.

Chyba to jest do odczucia kiedy auto jest padliną a kiedy nie

No właśnie widzisz nie o końca. Moja padliną nie była, a tu nagle przedwczoraj zabrakło kompresji na jednym cylindrze. Wczoraj wyjąłem tłoki i na tym właśnie cylindrze popękały 2 pierścienie, na dwóch dalej pierścienie całe, ciśnienie 12 czyli ok, ale tłoki od góry zaolejone (wykluczam tu uszczelniacze zaworów bo były niedawno zmieniane jak robiłem głowicę) i na ostatnim tłoku jeden pierścień pęknięty a ten cylinder chodził normalnie.

...tylko nie przejmuj się tym - to akurat mój przypadek a moja astra już dużo przeszła więc należało jej się.

Fachowiec który Ci będzie zakładał instalację gazową na pewno pomierzy ciśnienie na cylindrach (bo inaczej nie byłby fachowcem)

Chciałem się dowiedzieć który gaz będzie lepszy czy II gen czy IV gen

http://instalacje-gazowe-do-aut.pl/generacje-instalacji-lpg/ii-generacja-lpg-monopunkt-i-wielopunkt/

http://instalacje-gazowe-do-aut.pl/generacje-instalacji-lpg/iv-generacja-sekwencyjny-wtrysk/

Edytowane przez xflash

https://forum.opel24.com/topic/44081-astra-f-16-8v-96-rok-jaki-gaz/#findComment-398177

Gość dejwid2194

Myślę że kompresje powinien sprawdzić :)

Co do instalacji gazowej tylko 2 gen (auto na monowtrysku). Ważne żeby gazownik założył dobre części oraz dobrze wyregulował.

Dzięki za pomoc ;)

https://forum.opel24.com/topic/44081-astra-f-16-8v-96-rok-jaki-gaz/#findComment-398354

• 1 miesiąc temu...

Myślę że kompresje powinien sprawdzić :)

Co do instalacji gazowej tylko 2 gen (auto na monowtrysku). Ważne żeby gazownik założył dobre części oraz dobrze wyregulował.

Dzięki za pomoc ;)

Witam mam opla kombi 1,6 16v 1996r,rok temu założyłem gaz /sekwencja/

Parownik marki TOMASETTO

Zbiornik TOMASETTO

Elektry.układ

sterujący STAG4

Wtryski.gazu VALTEK

Czujnik ciśnie. AC/PS-01

Jestem zadowolony z tej instalacji,spalanie przyzwoite ,w trasie 7 litrów na 100 km.

https://forum.opel24.com/topic/44081-astra-f-16-8v-96-rok-jaki-gaz/#findComment-406372