Skocz do zawartości

prędkościomierz i licznik przebytych kilometrów nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z Astrą G 1,6 , 99r + ABS- mianowicie nie działa wskaźnik prędkości jazdy oraz nie działa licznik przebytych kilometrów proszę o pomoc bo nie wiem juz co mam robić.

Wiem że czujnik prędkości jazdy znajduje się w piaście lewego koła jak go sprawdzić? Natomiast nie wiem co z licznikiem przebytej drogi?

https://forum.opel24.com/topic/4425-pr%C4%99dko%C5%9Bciomierz-i-licznik-przebytych-kilometr%C3%B3w-nie-dzia%C5%82a/

Jezeli nie dziala czi przy tym ABS to wina jest czujnika. Jezli chcesz go sprawdzic to najlatwiej jest zrobic taki maly drut patent :D Odlaczasz wtyczke od ABS lewego kola i ciagniesz kabelek (2 zyly) do czujnika prawego kola. JEzeli predkosciomierz zacznie dzialac to masz spaprany czunik. Polecam tez dobre wyczyszczenie wtyczek od ABS, tam czesto tkwi problem.

Wiem ze da sie to tez pomierzyc miernikiem ale nie mam w tej chwili dostepu do Autodaty zeby sprawdzic jakie wartosci ma sprawny czujnik ABS.

Jak nie dziala predkosciomierz to i kilometrow nie bedzie zliczalo... Przerabialem to u siebie w Viki, wymienilem oba czujniki z przodu i jak reka odja - ABS, TC, predkosciomierz i licznik kilometrow dzialaja jak trzeba :D

Oki też bym wymienił ale jaki jest tego koszt proponują razem z piastą za ok.1000zł.

ta ceno to chyba z ASO

piaste dostaniesz za 300zł

inspektorgadget, na razie sprawdz drut patent czy bedzie dzialac.

• 3 tygodnie później...

czyjniki są oki sprawdziłem licznik jest ok ale dalej nie wskazuje predkosci jazdy no i abs sie ciagle pali

Po:

1 pierwsze komputer,

2 parametry,jazsda z kompem

3 schemat auta i sprawdzenie przetwornicy sygnału w skrzynce bezpieczników.

A potem mozna gdybac.czy piasta-skf za ok 550-600zl

• 1 rok później...
Gość Anonymous

Ja miałem to samo w Zafirze A 2,0 DTI z 2000 r. :) i jeśli licznik i ABS Ci cały czas nie działają to musisz wymienić piastę :) ja zapłaciłem za piste 400 zł (bo z SKF-a a nie jakaś podruba typu maxgear) + niecała stówka robocizny no i teraz wszystko śmiga :?: