Skocz do zawartości

Samochód zaczął palić 25l/100km i strasznie kopci

Rekomendowane odpowiedzi

Gość aadrrian

Mam problem, wczoraj zauważyłem że jazda na benzynie to dla mojego samochodu 25 litrów na 100 km. Samochód na benzynie strasznie przerywa i niesamowicie kopci, poprostu chmura dymu. Jeśli się jeździ na gazie to wszystko jest ok, poza tym że faluje na niskich obrotach. To spowodowane jest chyba nieszczelnością dolotu powietrza. Na komputerze wykazało błąd zaworu filtra z węglem aktywnym. Co może być z nim nie tak?

https://forum.opel24.com/topic/44286-samoch%C3%B3d-zacz%C4%85%C5%82-pali%C4%87-25l100km-i-strasznie-kopci/

Gość zbyszek670

A jak odkręcasz korek wlewu paliwa to nie słyszysz syczenia bo może masz problem z zaworem odpowietrzającym zbiornik paliwa.

• 2 miesiące temu...

Witam.Odkopię temat.Zainteresowało mnie te syczenie.czasami tak mam,czy to wpływa na coś?Ostatnio też mi coś dużo pali.Miałem pęknięto gumę dolotu powietrza ale po wymianie i tak już mu zostało z dużym spalaniem.Błędów żadnych nie mam silnik chodzi równo spokojnie.Nie jest mulasty.Mam 1,8 16v x18xe nie wiem czy na niego ok14-15 po mieście a po trasie 12 to dużo?.Myślę nad wymianą czujnika temperatury co podaje na komputer może pomoże.Jak myślicie

Edytowane przez rafal194

No raczej dużo. 12 w trasie czasem mam taki wynik ale to muszę się postarać i to na Lpg.

Co do czujnika to chyba masz jeden tak jak X18xe1 więc jeśli na zegarach pokazuje dobrze to nie ma co wymieniać.

Termostat trzyma?

Właśnie mam dwa,bo pytałem w ASO jest oddzielny na komputer,cena 89zł,i dlatego zastanawiam się,nie wiem bardzo w czym szukać winy,czy w takim przypadku diagnostyka komputerowa wykaże coś.Termostat puszcza na chłodnicę prawidłowo.

Zbrakło mi pomysłów filtry nowe .przewody od świec nowe,świece stare ale nie wiem jak je sprawdzić.Zauważyłem niepokojąco rzecz jak odpalę zimny silnik i włączę ,załącza się ssanie,jak dam gazu na ssaniu to po puszczeniu pedału gazu strzela w katalizatorze a raczej w puszcze bo ktoś wyciął wnętrzności.Kiedyś borykałem się z przewodem od czujnik wałka rozrządu ale to jest sprawne.O czego można zacząć poszukiwania?

Edytowane przez rafal194

• 1 miesiąc temu...

JA miałem podobnie. Na benzynie duże spalanie a na gazie w miarę dobre. Problem został rozwiązany przypadkiem podczas jednej wizyty u gazownika. Posprawdzał on po swojemu i okazało się, że do wymiany jest soda lambda. Zatrzymała się w takim położeniu, że komputer myślał że działa a ona działa tylko w dolnej wartości i stąd było moje duże spalanie bo komputer dostawał cały czas sygnał o ubogiej mieszance, po odpaleniu jak chodził na ssaniu to kopcił na niebiesko a na gazie było ok. Teraz po wymianie sondy wszystko jest ok.