Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marianxx

Na wakacjach nie ruszałem samochodu przez 1,5 tygodnia. No ale w końcu trzeba było ruszyć.

Wsiadam do samochodu.... jadę... zaczynają mi szyby parować, no to daję klimę na auto a tu z kratek nic nie leci. Zacząłem się bawić kierunkiem nadmuchu i prędkości dmuchawy ale ciągle nic - tzn. słychać, że dmuchawa chodzi na maksa, ale tak jakby gdzieś to powietrze się rozchodziło, coś blokowało i nie dochodziło do kratek.

Po ok. 100km przejechanych coś się odetkało i zaczęło dobrze wiać. Myślałem sobie, że może faktycznie coś gdzieś się zapiekło i w końcu ruszyło (choć to dziwne, bo samochodzić ma dopiero 15kkm i niecały rok).

Ale co zaobserwowałem, to że klima sama się włącza - mam wyłączoną klimatyzację, ustawiam sobie temperaturę niższą niż na zewnątrz. Przez parę chwil jest ok - tzn. wieje ciepłym. Ale po chwili zaczyna wiać zimne powietrze, spalanie skacze do 1l/h. Oczywiście klimatyzacja jest wyłączona. No i znów jakby coś przyblokowało przepływ powietrza - dmuchawę ustawiłem na 6 ale wiaterek nie był taki, jakbym się spodziewał (choć dmuchawa mało nie odleciała spod silnika).

Miał ktoś taki objaw włączania się sprężarki, pomimo ustawienia klimatyzacji na wyłączoną? No i ten nadmuch taki słaby.

Na razie dość zimno jest, ale jak zrobi się cieplej to podjadę do aso ...

https://forum.opel24.com/topic/44295-samoczynnie-w%C5%82%C4%85czaj%C4%85ca-si%C4%99-spr%C4%99%C5%BCarka/

A wymieniałeś filtr kabinowy? Może jest brudny i stąd tak słaby nawiew.

Sprawdziłabym jeszcze czynnik w klimie, czy nie zwiał gdzieś.

Tak myślę, że może też siadają mechanizmy, które ukierunkowują nawiew ( nie wiem jak to się fachowo nazywa).

mam wyłączoną klimatyzację, ustawiam sobie temperaturę niższą niż na zewnątrz.

Podejrzewam, że ustawiając temperaturę automatycznie włącza się klima - co by było całkiem logiczne dla mnie.

Gość marianxx

A wymieniałeś filtr kabinowy? Może jest brudny i stąd tak słaby nawiew.

Sprawdziłabym jeszcze czynnik w klimie, czy nie zwiał gdzieś.

Tak myślę, że może też siadają mechanizmy, które ukierunkowują nawiew ( nie wiem jak to się fachowo nazywa).

Podejrzewam, że ustawiając temperaturę automatycznie włącza się klima - co by było całkiem logiczne dla mnie.

Filtra nie wymieniałem jeszcze. Jeśli chodzi o czynnik - to wtedy słabo by chłodził, a jak włączę klimę to chwila moment robi się zimno.

Hmmm... ustawienie temperatury... w takim razie coś nie tak jest z info - bo na wyświetlaczu mam, że klimatyzacja jest wyłączona, a jeśli ma się sama załączać to powinna jakaś informacja się pojawić.

No zobaczymy - w przyszłym tygodniu ma być już cieplej, to podjadę do ASO.

Filtra nie wymieniałem jeszcze. Jeśli chodzi o czynnik - to wtedy słabo by chłodził, a jak włączę klimę to chwila moment robi się zimno.

Hmmm... ustawienie temperatury... w takim razie coś nie tak jest z info - bo na wyświetlaczu mam, że klimatyzacja jest wyłączona, a jeśli ma się sama załączać to powinna jakaś informacja się pojawić.

No zobaczymy - w przyszłym tygodniu ma być już cieplej, to podjadę do ASO.

No i.... była jakaś nieszczelność. Na gwarancji zrobili - przy okazji wymienili filtr kabinowy - 122PLN.

wiecie, ile kosztuje przegląd gwarancyjny dla dieselka???