Gość marianxx Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Na wakacjach nie ruszałem samochodu przez 1,5 tygodnia. No ale w końcu trzeba było ruszyć. Wsiadam do samochodu.... jadę... zaczynają mi szyby parować, no to daję klimę na auto a tu z kratek nic nie leci. Zacząłem się bawić kierunkiem nadmuchu i prędkości dmuchawy ale ciągle nic - tzn. słychać, że dmuchawa chodzi na maksa, ale tak jakby gdzieś to powietrze się rozchodziło, coś blokowało i nie dochodziło do kratek. Po ok. 100km przejechanych coś się odetkało i zaczęło dobrze wiać. Myślałem sobie, że może faktycznie coś gdzieś się zapiekło i w końcu ruszyło (choć to dziwne, bo samochodzić ma dopiero 15kkm i niecały rok). Ale co zaobserwowałem, to że klima sama się włącza - mam wyłączoną klimatyzację, ustawiam sobie temperaturę niższą niż na zewnątrz. Przez parę chwil jest ok - tzn. wieje ciepłym. Ale po chwili zaczyna wiać zimne powietrze, spalanie skacze do 1l/h. Oczywiście klimatyzacja jest wyłączona. No i znów jakby coś przyblokowało przepływ powietrza - dmuchawę ustawiłem na 6 ale wiaterek nie był taki, jakbym się spodziewał (choć dmuchawa mało nie odleciała spod silnika). Miał ktoś taki objaw włączania się sprężarki, pomimo ustawienia klimatyzacji na wyłączoną? No i ten nadmuch taki słaby. Na razie dość zimno jest, ale jak zrobi się cieplej to podjadę do aso ...   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/44295-samoczynnie-w%C5%82%C4%85czaj%C4%85ca-si%C4%99-spr%C4%99%C5%BCarka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Justyna Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 A wymieniałeś filtr kabinowy? Może jest brudny i stąd tak słaby nawiew. Sprawdziłabym jeszcze czynnik w klimie, czy nie zwiał gdzieś. Tak myślę, że może też siadają mechanizmy, które ukierunkowują nawiew ( nie wiem jak to się fachowo nazywa). mam wyłączoną klimatyzację, ustawiam sobie temperaturę niższą niż na zewnątrz. Podejrzewam, że ustawiając temperaturę automatycznie włącza się klima - co by było całkiem logiczne dla mnie.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/44295-samoczynnie-w%C5%82%C4%85czaj%C4%85ca-si%C4%99-spr%C4%99%C5%BCarka/#findComment-399017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marianxx Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 A wymieniałeś filtr kabinowy? Może jest brudny i stąd tak słaby nawiew. Sprawdziłabym jeszcze czynnik w klimie, czy nie zwiał gdzieś. Tak myślę, że może też siadają mechanizmy, które ukierunkowują nawiew ( nie wiem jak to się fachowo nazywa). Podejrzewam, że ustawiając temperaturę automatycznie włącza się klima - co by było całkiem logiczne dla mnie. Filtra nie wymieniałem jeszcze. Jeśli chodzi o czynnik - to wtedy słabo by chłodził, a jak włączę klimę to chwila moment robi się zimno. Hmmm... ustawienie temperatury... w takim razie coś nie tak jest z info - bo na wyświetlaczu mam, że klimatyzacja jest wyłączona, a jeśli ma się sama załączać to powinna jakaś informacja się pojawić. No zobaczymy - w przyszłym tygodniu ma być już cieplej, to podjadę do ASO.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/44295-samoczynnie-w%C5%82%C4%85czaj%C4%85ca-si%C4%99-spr%C4%99%C5%BCarka/#findComment-399028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marianxx Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Filtra nie wymieniałem jeszcze. Jeśli chodzi o czynnik - to wtedy słabo by chłodził, a jak włączę klimę to chwila moment robi się zimno. Hmmm... ustawienie temperatury... w takim razie coś nie tak jest z info - bo na wyświetlaczu mam, że klimatyzacja jest wyłączona, a jeśli ma się sama załączać to powinna jakaś informacja się pojawić. No zobaczymy - w przyszłym tygodniu ma być już cieplej, to podjadę do ASO. No i.... była jakaś nieszczelność. Na gwarancji zrobili - przy okazji wymienili filtr kabinowy - 122PLN. wiecie, ile kosztuje przegląd gwarancyjny dla dieselka???   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/44295-samoczynnie-w%C5%82%C4%85czaj%C4%85ca-si%C4%99-spr%C4%99%C5%BCarka/#findComment-400059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi