Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Otóż mam parę pytań o swoją Astre , nie wiem czy jest sens zakładać parę tematów więc może zapytam o wszystko tutaj począwszy od najistotniejszej rzeczy.

Otóż jestem posiadaczem Astry II z 2002 roku z instalacją LPG.

Nad biegami mam kontrolki od gazu. Znajduje się tak także jakiś przełącznik. Ma 3 stopnie. 1, 2 lub 0. Do czego on służy? Gdy kupowałem samochód właściciel radził mi cały czas jeździć z przełącznikiem na poziomie 2.

Kontrolka gazu źle wskazuje. Czasami butle mam pełną a świeci mi rezerwa. Czemu tak się dzieje?

Często się zdarzało że samochodem strasznie szarpie. Jedziemy normalnie samochód jest na biegu a nagle zacznie strzelać w okolicy prawego koła i szarpać. Zdarza się to raz na jakiś czas. Do tego wyraźnie skaczą obroty silnika na gazie. Nie pracuje równo. Na benzynie nie ma tego problemu. Jaka jest tego przyczyna?

Jeden mały problem związany z elektryką. Po wyciągnięciu kluczyka restartuje mi się radio. Wszystkie stacje które miałem zapisane są usuwane. Próbowałem na 2 radiach i jest tak samo. Wiec przyczyna tkwi w samochodzie. Po włożeniu zaś kluczyka i przekręceniu stacyjki radio się włącza.

I ostatnia rzecz. Gdy przekręcam stacyjkę powinny zapalić się kontrolki od ABS, poduszek powietrznych prawda? Nie wiem czy mam ABS i jak to sprawdzić. Właściciel mówi że są ale nigdy kontrolka mi się nie zapaliła. Od poduszek powietrznych też powinna się zapalić przy przekręceniu stacyjki tak?

Prosił bym o pomoc w tych sprawach

https://forum.opel24.com/topic/44754-prze%C5%82%C4%85cznik-lpg-abs-radio/

Witam.

Co do przełącznika i problemów związanych z instalacją gazową, to najlepiej do serwisu który tym się zajmuje.

Co do radia to zależy, czy seryjnie montowane czy inne.

Jeśli inne, to jest źle podłączone zasilanie radia.

(Więcej info znajdziesz w dziale Car-audio)

Co do ABS-u to sprawdź w komorze silnika czy masz pompę ABS.

(może ktoś z Forumowiczów wrzuci fotkę z lokalizacją lub napisze gdzie jest montowana)

Kontrolka Airbag powinna na kilka sekund od włączenia zapłonu zaświecić się. Jeśli jest wszystko prawidłowo, to nie powinna już się ponownie zaświecić. Jeśli wcale się nie zaświeca to prawdopodobnie jest spalona/wyjęta żaróweczka kontrolna.

https://forum.opel24.com/topic/44754-prze%C5%82%C4%85cznik-lpg-abs-radio/#findComment-401519