Gość FilipS Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Witam, przepraszam, jeżeli podobny temat się pojawił albo piszę nie w tym miejscu. Mam problem z akumulatorem/ladowaniem... Jakiś czas temu miałem problem z odpalaniem samochodu (Opel Astra II, 1,4 benzyna). Generalnie rzadko jeżdzę autem, a jeżeli już to w długie trasy - ok. 1000km w weekend. Początkowo myślałem, że to poprostu wina zimy, tego że nie jeżdże etc. Przy okazji corocznego przeglądu polecono mi bym zregenerował alternator. Pomogło na 3-4 tygodnie. Znowu kaput. Zgłosiłem więc reklamację wykonanej usługi - generalnie skończyło się na włożeniu nowego, oryginalnego (sic!) alternatora. Po za tym kupiłem nowy akumulator (50Ah). Od tego czasu jeździłem tylko w weekend: (1 tydzień) najpierw dość krótka W-wa-Czersk i W-wa Wołomin. (2 tydzień) W kolejnym tygodniu przejechałem trasę W-wa - Augustów. (3 tydzień) W kolejnym używałem samochodu do krótkich tras po mieście. (4 tydzień od wymiany aku!) Dzisiaj po przejechaniu dosłownie 5km zatrzymałem auto, włączyłem alarm, a samochód zaczął wyć... niestety zbyt znane mi zjawisko:/. Po powrocie do domu (kolejne 5km) spojrzałem na akumulator - wskaźnik naładowania nie świecił się ani na zielono ani na biało... czarno jak najczarniejsza kawa. Podczas wszystkich wizyt u elektryków wskaźniki było podobno ok. Samochód pobiera (wyłączony bez włączonego alarmu) ok. 0,04A. Ładowanie podobno w normie (nie pamiętam dokładnych wartości)... Czy ktoś mógłbym mi napisać gdzie może leżeć problem? Z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam, Filip   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/44896-problem-z-akumulatorem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Ładowanie podobno w normie (nie pamiętam dokładnych wartości)... Podobno? Miernik do ręki i sam pomierz. Potem podaj w temacie wyniki pomiarów.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/44896-problem-z-akumulatorem/#findComment-402134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi