Gość arnold13m2 Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 (edytowane) Witam Posiadam astrę F z 1992 roku z silnikiem 1.6 8V benzyna. Mam z nim mały problem, wczoraj było wszystko dobrze a dziś rano chciałem auto odpalic i 3 razy go zapalałem i gasł i zapaliła sie żółta kontrolka "czek". Po jeszcze 2 próbach odpalił i normalnie chodził ale paliła sie żółta kontrolka. Gdy sie rozgrzał zgasiłem go i znów go zapaliłem i wtedy kontrolka już się nie paliła. Podobnie było w południe, jak był zimny miał ciężko zapalic i palił się czek a jak się rozgrzał normalnie zapalał i czek zgasł. Zczytałem błędy i wyskoczył mi kod: 42 co oznacza - 42 Obwód pierwotny układu zapłonu z rozdzielaczem lub obwód, wysokie napięcie (GM Multec) 42 Czujnik prędkości pojazdu lub jego obwód, wysokie napięcie (Bosch Motronic) Dodam że podczas jazdy było dobrze ale kilka razy szarpał. Myślę że to coś z zapłonem lub jego "otoczeniem". Około 2 lata tem dwa razy wymienialem w aparacie zapłonowym elektroniczny regulator napięcia tzw: czujnik Hala, czy to znów ten czujnik? Dodam że miesiąc temu założyłem świece trzy elektrodowe, czy mogły one uszkodzić czujnik Hala? Proszę o porady i sugestie. pozdrawiam Edytowane 2 Września 2011 przez arnold13m2   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/45274-auto-ci%C4%99%C5%BCko-ma-zapalic-i-szarpie-zapali%C5%82a-si%C4%99-%C5%BC%C3%B3%C5%82ta-kontrolka-czek-i-b%C5%82%C4%85d-42-jak-ciep%C5%82y-silnik-jest-ok/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Przemek1112 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 witam, mam podobny problem auto też z tego roku, Wymieniany był czujnik halla, pochodził dobrze z misiąc przy czym cały czas się paliła ta kontrolka po lewej stronie... i znów gaśnie i szarpie.. KOD 42...   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/45274-auto-ci%C4%99%C5%BCko-ma-zapalic-i-szarpie-zapali%C5%82a-si%C4%99-%C5%BC%C3%B3%C5%82ta-kontrolka-czek-i-b%C5%82%C4%85d-42-jak-ciep%C5%82y-silnik-jest-ok/#findComment-423387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi