Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)

Wpadła w moje ręce Vectra B 2.0 16v w automacie, po wypadku z moją astrą niektórzy może będą pamiętali o co chodzi nawet nie marzyłem że uda mi się zdobyć takie auto ale jakimś dziwnym szczęściem i splotem paru wydarzeń stałem sie posiadaczem takiego powozu :)

No i problem z tym nowym powozem jest taki że poziom oleju w skrzyni biegów znacznie przekracza stan, według bagnetu oleju jest powyżej miarki przeznaczonej do pomiaru przy 80*C nie mówiąc jak bardzo przekracza poziom 20*C. Sprawdzałem przy rozgrzanej skrzyni gdy silnik miał 90*C jak i przy zimnej i zawsze jest go tak dużo nie wiem czy to prawidłowo, czy nie powinna ilośc oleju sie mieścić w skali na bagnecie? Nie wiem czy coś z tym robić olej przydało by sie zmienić bo ma kolor lekko podchodzący pod brązowy ale ile go wlać? Na innym forum wyczytałem żeby nie sugerować się bagnetem i wlać tyle ile zleciało bo najwidoczniej tyle ma być ale poziom jest mocno przekroczony patrząc na miarkę 20*C nie mówiąc że jest powyżej miarki 80*C nawet na zimnej skrzyni jak pisałem wcześniej. Fajnie jakby posiadacze skrzyń automatycznych powiedzieli ile im pokazuje bagnet czy olej mieści sie w stanie według miarek czy jest go niby za dużo tak jak u mnie. Zastanawia mnie to bo atuo jest sprowadzone ze Szwajcarii wraz z książką serwisową, od samego początku była serwisowana w aso opla nawet wymiany oleju co roczne są wbite w książkę, swoją drogą aso też sie dziwnie zachowało według książki ponieważ lali olej do silnika 10w40 a w połowie eksploatacji auta zaczęli wlewać 5w40 czy mogli w podobnym stylu popełnić gafę ze skrzynią i przelać olej?(kolor sugeruje że raczej w ogóle nie był wymieniany ale może jednak). A może po prostu tak ma być i tak jak pisało na innym forum nie sugerować się bagnetem i przy wymianie wlać tyle ile sie zlało. Troche namieszałem ale powinno być wiedzieć o co chodzi.

Pozdrawiam

Zdjęcie jak to wygląda

fc7b9ed426aca3d0m.jpg

Edytowane przez Bingo

https://forum.opel24.com/topic/45350-ilo%C5%9Bc-oleju-w-skrzyni-automatycznej/

Gość zbyszek670

Zastanawia mnie to bo atuo jest sprowadzone ze Szwajcarii wraz z książką serwisową, od samego początku była serwisowana w aso opla nawet wymiany oleju co roczne są wbite w książkę, swoją drogą aso też sie dziwnie zachowało według książki ponieważ lali olej do silnika 10w40 a w połowie eksploatacji auta zaczęli wlewać 5w40 czy mogli w podobnym stylu popełnić gafę ze skrzynią i przelać olej?(

A pewna jest ta książka serwisowa i serwisowane auto (na necie kupisz za parę zeta książkę serwisową) ?

https://forum.opel24.com/topic/45350-ilo%C5%9Bc-oleju-w-skrzyni-automatycznej/#findComment-404606

Raczej tak, auto było sprowadzane po znajomościach oprócz książki serwisowej jest cały segregator z papierami instrukcja radia instrukcja samochodu jakieś papiery i reklamy ubezpieczeń z salonu opla szwajcarskiego. Na innym forum już mi podpowiedział jeden user dając skan z książki że olej powinno sie sprawdzać na zapalonym silniku po minucie pracy lub ciepłym tez zapalonym po przejechaniu 20km na autostradzie. Wiec sprawdzę jeszcze tak i dam znać jak z tym poziomem czy wszystko ok. Swoją też drogą w książce doszukałem sie tabelki z wymianem oleju ze skrzyni która jest pusta czyli skrzynia jeździ na takim jaki był wlany w fabryce od nowości.

Edytowane przez Bingo

https://forum.opel24.com/topic/45350-ilo%C5%9Bc-oleju-w-skrzyni-automatycznej/#findComment-404611