Skocz do zawartości

Opel Astra F 1.4 LPG 93r - wymiana gałki zmiany biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Gość matt_harderzz

Witam wszystkich serdecznie.

Zwracam się do Was z pewnym pytaniem. Mianowicie jak w temacie chodzi o zmianę gałki. Dostałem od dziewczyny gałkę na urodziny, wygląda ona tak:

post-14020-0-81278700-1318691788_thumb.jpg

post-14020-0-25265700-1318691952_thumb.jpg

I tu pada pytanie, czy da się wymienić moją starą na powyższą? Czytałem dużo na ten temat i niby można ale, że ostatnio moje autko było u mechanika, pozwoliłem sobie dać mu tą gałkę z prośbą wymiany. Niestety, gdy odebrałem samochód, mechanik wybił mnie z tropu i stwierdził, że nie można. Dlatego pytam Was, czy miał rację, czy nie. Mam stary typ gałki - po jej zdjęciu ukazuje się zatopiony na drążku plastik.

Co z tym dalej, pomożecie?

Pozdrawiam

Z góry przepraszam za post pod postem, ale czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć mi na pytanie?

https://forum.opel24.com/topic/46456-opel-astra-f-14-lpg-93r-wymiana-ga%C5%82ki-zmiany-bieg%C3%B3w/

• 3 tygodnie później...

Hmmm, skoro starą gałkę możesz bez problemu zdjąć - to ten plastik też musisz zeskrobać.. Aby być pewnym - zmierz suwmiarką średnicę drążka i zobacz czy otwór w nowej gałce pasuje .. Te elementy są ,,na wcisk'' ..

Albo poszukaj wśród userów kogoś blisko mieszkającego i skontaktuj się z nim, na pewno pomoże ..

• 1 miesiąc temu...

Witam masz pewnie żółty plastik co? ja mialem tak w tigrze i okazlo sie ze po sciagnieciu (zerwaniu) nowa galka pasowala jak orginalna :D pozdrawiam

Gość matt_harderzz

Właśnie problem w tym, że gałka podchodzi mi wyglądem do nowszego modelu i teraz nie wiem, czy będzie pasować. Nie wiem też, czy mechanizm podnoszenia będzie działał prawidłowo...

Edit:

Jak widać nowa gałka przypomina taką:

6d502f2ff902f116med.th.jpg

a ja mam tą najstarszą:

p6270014.th.jpg

...i nie wiem czy ta nowa przypasuje...

Znalazłem na allegro adaptery - pomogą coś na to?

Szkoda, żeby ta gałka leżała, bo muszę być pewien, że będzie pasować i dopiero wtedy zamontuję...

Edytowane przez matt_harderzz