Gość piotr_85 Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Primastar udało Ci się rozwiązać problem? Przez otwór w kanapie myślę, że da radę otworzyć ręcznie klapę bagażnika poprzez linkę idącą do siłownika i da się również przestawić zamek/zawias otwierania klapy do przodu / do tyłu. Wczoraj mi też stało się to samo jednak zanim zamknąłem bagażnik przedłużyłem linkę do awaryjnego otwierania klapy i mogę otwierać bagażnik przez otwór w kanapie, natomiast klapa martwa - centralny nie działa i alarm otwartej klapy powyżej 30 km\h, próba otwarcia dachu - sygnał   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/46515-astra-cabrio-twintop-nie-otwiera-si%C4%99-baga%C5%BCnik/page/2/#findComment-649160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość michael146 Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Witam, mam identyczny problem w moim TwinTopie, a mianowicie nagle podczas jazdy rozległ się sygnał niezamkniętej klapy i od tego czasu nie mogę ani otworzyć bagażnika, ani złożyć dachu. Przyciski na podsufitce od opuszczania szyb również nie działają. Opcom pokazuje to co już wyczytałem w internecie i czego się spodziewałem czyli brak masy w czujniku położenia klapy bagażnika. Jest tylko jeden problem, nikt nigdzie nie pisze, jak dostać się do bagażnika w takiej sytuacji. Może już ktoś przerabiał taki problem i wie jak się tam dostać. Dodam, że błędu nie da się wykasować opcomem i odłączanie akumulatora też nic nie dało. Warto pogrzebać na brytyjskim forum astry twintop - chłopaki tama mają mega wiedzę. Mam dokładnie ten sam problem i udało się zlokalizować problem. Teraz muszę się do tego zabrać. 90% problemów w TwinTopie z dachem to jest elektryka. Wiązki pracują, a cała elektryka dachu to zwykłe kable, zamiast w otulinie silikonowej, przez co często się wycierają. U mnie zaczęło się od tego, że czasami na wyboistej drodze miałem dźwięk, o którym wspomniałeś. Generalnie dach działał, ale ostatnio zaczął szwankować. Ten sam motyw - prawie się zamyka, ale nie ma 'beep' na koniec. Ja zdiagnozowałem usterkę przypadkiem. w trakcie jazdy (koniecznie powyżej 30km/h) coś tam mi skrzypiało w dachu i sprawdzałem czy tapicerka jest dobrze dociśnięta i okazało się, że jak w trakcie jazdy przycisnę podsufitkę lewą ręką, po lewej stornie, powiedzmy 15cm od szyby to pojawia się ten dźwięk. Tam jest kostka elektryczna z której idą kable do: - zamków dachu nad szybą (te co się ryglują na koniec) - dalej wiązka idzie w tył auta To baaaardzo częste miejsce przetarcia wiązki. Prawdopodobnie jak naciskam kostkę to jakiś kabel dostjae zwarcia. Za tydzień w weekend zajrzę do tego i dam znać co wyszło, ale jestem prawie na 100% przekonany, że to ten problem i go rozwiążę.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/46515-astra-cabrio-twintop-nie-otwiera-si%C4%99-baga%C5%BCnik/page/2/#findComment-652030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mpmichu Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 (edytowane) I jak udało się rozwiązać ten problem bo mam identyczne objawy i nie wiem gdzie szukać uszkodzenia? Wiązka idąca do tych zamków wydaje się być w idealnym stanie. Edytowane 13 Marca 2017 przez mpmichu   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/46515-astra-cabrio-twintop-nie-otwiera-si%C4%99-baga%C5%BCnik/page/2/#findComment-664113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kudlakvic Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 BENY72 Jeśli dostaniesz się do bagażnika,dokładnie sprawdź wiązkę lecącą po lewej zawiasie.Łamią się przewody w nich.Czujniki zostaw w spokoju.Tak zrobiłem, lecą tam dwa kable czyli filozofii nie ma .Sprawdziłem dokładnie igłą jeden walnięty. Kable lecą od prawego czujnika do lewego nad szybą i dalej do tyłu samochodu po zawiasie do dużej wtyczki umieszczonej nad skrzynką z bezpiecznikami ,dalej lewa strona(niestety trzeba zerwać dywanik (dwa plastikowe nity .)). I tak po roku jeżdżenia z pikaniem powyżej 30 km/h bagażnik się otwiera.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/46515-astra-cabrio-twintop-nie-otwiera-si%C4%99-baga%C5%BCnik/page/2/#findComment-677022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość p_pako Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 W dniu 30.09.2016 o 09:29, piotr_85 napisał: Primastar udało Ci się rozwiązać problem? Przez otwór w kanapie myślę, że da radę otworzyć ręcznie klapę bagażnika poprzez linkę idącą do siłownika i da się również przestawić zamek/zawias otwierania klapy do przodu / do tyłu. Wczoraj mi też stało się to samo jednak zanim zamknąłem bagażnik przedłużyłem linkę do awaryjnego otwierania klapy i mogę otwierać bagażnik przez otwór w kanapie, natomiast klapa martwa - centralny nie działa i alarm otwartej klapy powyżej 30 km\h, próba otwarcia dachu - sygnał Udało Ci się tak otworzyć bagażnik? Co trzeba zrobić aby w sytuacji gdy zablokowany jest bagażnik, otworzyć go?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/46515-astra-cabrio-twintop-nie-otwiera-si%C4%99-baga%C5%BCnik/page/2/#findComment-720539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi