Skocz do zawartości

[Astra F]Wymiana Blaupunkta kasetowego, na Blaupuntka CDMP3, stare radio grało, nowe w ogóle się nie włącza

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem

Panowie mam następujący problem

Mam Astre F, oryginalnie w samochodzie siedział Blaupunkt SC202, jednak jak to radio kasetowe trzeba było by wymienić. Wyjąłem SC202, kupiłem przejściówke która nie obejmuje wyświetlacza, podłączyłem pod kostke w aucie z jednej, pod radio z drugiej i co? A no właśnie i nic, tak jakby nowe radio w ogóle prądu nie dostało, nie reaguje na nic, czy jest podpięte czy nie, niema różnicy, jedyną różnica jest taka, że pod odcięciu niebieskiego kabla w przejściówce na radiu cały czas wyświetla się godzina, data, temp, i niech tak zostanie :) I tak nowe radio nie obejmuje wyświetlacza bo ma własny. Może ktoś doradzić dlaczego nowe radio (równiez Blaupunkt) taki jak nizej, po podłączeniu w ogóle nie reaguje, nie uruchamia się... Radio napewno sprawne.

Tutaj Blaupunkt który ma siedziec docelowo

BLAUPUNKT%20San%20Diego%20MP27.jpg

Przy okazji jakby mi ktoś tak po za temat to wytłumaczył :)

PS. W opisie docelowego Blaupunkta pisze, "Wejście Aux-In dla zewnętrznych źródeł dźwięku (np. odtwarzaczy MP3) " Jakim cudem skoro fizycznie niema wejścia AUX?

Pozdrawiam.

Edytowane przez benias

Ktoś może doradzić?

Tak, pod warunkiem że poprawisz tytuł i post tak aby były zrozumiałe.

Mam nadzieje, ze teraz lepiej. Wcześniej faktycznie było bzdur napisane i zupełnie nie czytelnie, nie zrozumiale. :)

Edytowane przez daro
zbędny cytat

No, w końcu wiem o co pytasz :wesoly:

Więc tak , jeśli poprzednie radio nie uruchamiało się po przekręceniu kluczyka to brakuje tego napięcia.

Opel stosuje zamianę stałego plusa i plusa po stacyjce, możesz spróbować podpiąć tak jak jest na fotce w tym temacie http://forum.opel24.com/topic/35042-Nieoryginalne-radio-a-data-na-wyswietlaczu/ czyli stały plus radia i po stacyjce wpinasz razem do stałego plusa w kostce instalacji samochodu - kabel czerwony i żółty (zapewne masz podobnie )

W tym temacie znajdziesz schemat który ułatwi lokalizacje stałego plusa - http://forum.opel24.com/topic/29303-Radio-w-Oplu-podstawowe-informacje/

Upewnij się też że jest tam faktycznie napięcie.

Kaseciak chodził, podświetlenie chodziło, tylko nie lokalizował stacji radiowych, działał tak jakby nie był podpięty do anteny. Także on normalnie po przekręceniu stacyjki wyświetlał sie, szumiał po podgłoszeniu. Następnie wyjąłem go, wpiąłem tą przejściówke, wpiąłem nowego Blaupunka i fejk nie śmiga, w ogóle nie reaguje, dodam, że w innym aucie śmiga miło. Teraz może jakieś inne sugestie? W/w sposobu spróbuje zaraz :)

PS. Tak czytam ten temat z podłączeniem tych kolorowych kabelków... Możesz mi tak na szybko podsumować co ja tak naprawde mam zrobić żeby zobaczyć? Bo trochę sceptyk jestem i wydaje mi sie, że rozumie, ale nie jestem pewien :D

Edytowane przez daro
zbędny cytat

Przede wszystkim musisz sprawdzić czy zasilanie jest w odpowiednich miejscach.

schematu.jpg

Zgodnie z tym schematem mówi mi gdzie ma być to sie pójdzie sprawdzi :P

PS. Pobawiłem sie i radio działa, muszę tylko kable poizolować... jednak nadal nie moge słuchac radia bo nie widzi stacji...:/ Coś w samochodzie z anteną musi być. Później wstawie fotki.

Edytowane przez benias

Na początek połącz ponownie ten niebieski przewód, jeśli nie zaskoczy to instalacja antenowa począwszy od samej anteny a na wtyczce kończąc do przejrzenia.

Na początek połącz ponownie ten niebieski przewód, jeśli nie zaskoczy to instalacja antenowa począwszy od samej anteny a na wtyczce kończąc do przejrzenia.

Póki co mam jeszcze kilka pytań...

Co z czym połączyć, żeby radio samo się włączało i wyłączało po przekręceniu, tudzież włożeniu kluczyka do stacyjki??

To radio może nie mieć takiej opcji :zalamany: jak większość nie montowanych seryjnie.

Ale możesz to sprawdzić podłączając zgodnie z schematem podłączeń radia (który zapewne posiadasz)