Skocz do zawartości

Problem z podświetleniem Tablicy rozdzielczej !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Problem dotyczy - Astra G 1.4 16V Hatchback 1998

Witam.

Problem zaczyna robić się poważny.

a) Na samym początku zacząłem grzebać w podświetleniu schowka, gdyż miałem ułamany wyłącznik i schowek otwierał się na maxa a po zamknięciu ułamany ogranicznik nie gasił lampki więc odłączylem lampkę i tak jest do tej pory.

http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/cool.gif Po kilku tygodniach zaczęła szwankować lampka od podświetlenia bagażnika, w momencie gdy otwieramy bagażnik podświetlenie powinno zacząć się świecić ale u mnie coś się zaczęło kasztanić, najpierw mruganie a później zgasło całkiem, zostawiłem to bo niezbyt miałem czas się pobawić tym problemem.

c) Wycieraczka tylniej szyby szwankuje od czasu do czasu, nie zawsze działa ale zawsze przekaźnik "cyknie".

d) Następnie w tył wjechał mi koleś, dość lekko ale uderzenie wyrzuciło lampkę podświetlenia rejestracji, po naprawieniu lampki i podłączeniu na sucho podłączyłem lampkę i co i wielka lipa.

Nie wiem czy to przypadek (raczej tak) ale po podłączeniu tej lampki i włączeniu stacyjki w pozycję II (nie zapłon) lampka podświetlenia rejestracji powinna świecić idę do tyłu i nic, potem zorientowałem się że:

1) nie działa mi podświetlenie tablicy rozdzielczej

2) nie mam możliwości załączenia halogenów z przodu ani światła przeciwmgielnego z tyłu

3) nie mam możliwości ściemnienia ani rozjaśnienia podświetlenia tablicy rozdzielczej (bo nie ma tego podświetlenia)

4) Kręcenie potencjometrem nie daje efektu ściemnienia podświetlenia zegarka, zegarek jest ciągle podświetlony po włączeniu stacyjki w pozycję II podobnie jak podświetlenie ilości kilometrów.

Moje zabiegi w znalezieniu usterki:

I) Sprawdziłem napięcie na lampce podświetlenia bagażnika przy otwartym bagażniku - brak napięcia

II) Wszystkie bezpieczniki są dobre

III) Światła drogowe, mijania, kierunkowskazy, światła alarmowe, stopu działają popranie

Regulacja reflektorów również działa poprawnie.

Jedyne co to żarówka postojowa lewa świeci dużo mniej intensywniej niż prawa.

Jutro będę siedział nad tym problemem, zgodnie ze schematem z książki "Opel Astra II i Zafira" H.R.Etzold większość z tych elementów są ze sobą powiązane, jutro umieszczę schematy do których mam pytania, bo nie wsyzstko rozumiem a tymczasem:

Macie jakieś propozycje, jak do tego podejść?

Z Poważaniem: Macias

Ps.

Powiedcie mi czy jeśli mam włączone światła mijania, wyciągam kluczyk ze stacyjki i otwieram drzwi, czy w tym momencie powinienem usłyszeć sygnał dźwiękowy ?

jeśli tak to można to dopisać do usterek powyżej ???

https://forum.opel24.com/topic/4665-problem-z-pod%C5%9Bwietleniem-tablicy-rozdzielczej/

ta żarówka pozycji co słabiej świeci sugerowała by jakieś zwarcie. Może warto by zmierzyć pobór prądu na aku.

Tak se myślę

https://forum.opel24.com/topic/4665-problem-z-pod%C5%9Bwietleniem-tablicy-rozdzielczej/#findComment-316741

• 2 tygodnie później...

Jeśli chodzi o lampkę w bagażniku to ja miałem podobny problem, wiec postanowiłem się przyjżeć włącznikowi, okazało sie że śruba mocująca (będąca jednoczesnie zwarciem do masy) się obluzowała. Wiec proponuje wziąć śrubokręt i dokręcić felerną śrubkę i powinno być po sprawie. Jeśli to nie zadziała to wymontuj owy włącznik i przeczyść w nim styki (włącznik to taki niewielki przycisk na prawo od zamka bagażnika) Jeśli chodzi o pozostałe twoje usterki to nie wiem czy nie powinieneś przyjżeć się bezpiecznikom i przekażnikom.

https://forum.opel24.com/topic/4665-problem-z-pod%C5%9Bwietleniem-tablicy-rozdzielczej/#findComment-314829

Jeśli chodzi o lampkę w bagażniku to ja miałem podobny problem, wiec postanowiłem się przyjżeć włącznikowi, okazało sie że śruba mocująca (będąca jednoczesnie zwarciem do masy) się obluzowała. Wiec proponuje wziąć śrubokręt i dokręcić felerną śrubkę i powinno być po sprawie. Jeśli to nie zadziała to wymontuj owy włącznik i przeczyść w nim styki (włącznik to taki niewielki przycisk na prawo od zamka bagażnika) Jeśli chodzi o pozostałe twoje usterki to nie wiem czy nie powinieneś przyjżeć się bezpiecznikom i przekażnikom.

Niestety problem wydaje się być bardziej złożony, gdyż niestety nie ma napięcia na zaciskach żarówki w momencie gdy mam otwarty bagażnik, przejście pomiędzy samą wkręconą śrubką a innym punktem masy jest, więc wykluczyłem ten typ usterki.

Chociaż z drugiej strony muszę sprawdzić ten wyłącznik (a raczej włącznik) bo jak on nie daje styku to prądu w obwodzie rzecz jasna nie będzie, kurcze nie sprawdziłem napięcia na samym kabelku i masie, grrrrrr.

Znowu będę musiał ściągać plastiki :)

Co do bezpieczników to wszsytkie sprawdziłem i są sprawne.

Apropo.

Wie ktoś czy istnieje taki schemat który pokazuje rzeczywistą drogę położenia przewodów w moim modelu Astry?

I dokładne położenie punktów masy, bo to też jest istotna rzecz, bez tych informacji długo będę się bawił :(

Z Poważaniem: Macias

Ps. Wracam do poszukiwań, jak coś wynajdę, dam znać. Trzymajcie kciuki :)

[ Dodano: Czw Gru 27, 2007 18:02 ]

No i powracam.

Połowa usterek znaleziona.

Usterki

:wesoly: Po kilku tygodniach zaczęła szwankować lampka od podświetlenia bagażnika, w momencie gdy otwieramy bagażnik podświetlenie powinno zacząć się świecić ale u mnie coś się zaczęło kasztanić, najpierw mruganie a później zgasło całkiem, zostawiłem to bo niezbyt miałem czas się pobawić tym problemem.

c) Wycieraczka tylniej szyby szwankuje od czasu do czasu, nie zawsze działa ale zawsze przekaźnik "cyknie".

d) Następnie w tył wjechał mi koleś, dość lekko ale uderzenie wyrzuciło lampkę podświetlenia rejestracji, po naprawieniu lampki i podłączeniu na sucho podłączyłem lampkę i co i wielka lipa.

Przyczyna:

Połączenie kabli pomiędzy budą a klapą bagażnika jest chronione gumową "tulejką", przy czym nie wiadomo w jakim stanie tak naprawdę są kable.

W moim przypadku guma nie była ani trochę naruszona a kable (jest ich tam 8 sztuk) były poprzecinane. Dokładnie przeciętych było 5 kabli i czasami się stykały, czasami nie dlatego wycieraczka z tyłu czasami działała a częściej nie działała. Sątam również kable od ogrzewania tylnej szyby (bezpiecznik 40 A) więc instalacja mogła takich szoków nie wytrzymać, ale na szczęście ten problem rozwiązałem. Kable są zaizolowane i wycieraczka z tyłu, światełko w bagażniku i podświetlenie tablicy rejestracyjnej działa.

Teraz szukam zwarcia z przodu auta.

Poszukuję schematu, opisu lub czegoś podobnego złącza tablicy rozdzielczej. Jak się ją wyjmie to należy przedtem ją odłączyć od takiego złącza. Ma ktoś opis gdzie jest masa, do czego służą konkretne piny.

Z góry dziękuję

https://forum.opel24.com/topic/4665-problem-z-pod%C5%9Bwietleniem-tablicy-rozdzielczej/#findComment-314809