Skocz do zawartości

Szarpanie, po odczytaniu błędu AWARIA WTRYSKU

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę dla potomnych... w razie pytań pozostaję do dyspozycji proponuję, aby Admin podpiął ten temat bo niejednemu może oszczędzić kilka tysięcy w portfelu...

W okresie jesiennym, gdy temperatury spadają, a wilgoć jest wysoka może się zdarzyć, że nastąpi dziwne szarpanie autem - początkowo słabe, ale nasilające się sukcesywnie, aż w końcu będzie tak trzęsło, jakby szyby miały wylecieć...

Na tablicy wyskoczy słynna ikonka auta z kluczem - a po odczytaniu błędu najczęściej wypada info o awarii trzeciego wtrysku - w 99% nie jest to nic strasznego, a tylko głupia kostka KOLORU ŻÓŁTEGO...

Jeśli jesteśmy w trasie, to można ją spróbować przeczyścić, a czasami wystaczy tylko dopchnąć.

Niestety jest to zabieg tymczasowy - prędzej czy później czeka nas wymiana kostki na nową....

Jej cena wynosi około 90zł ,a numer katalogowy GM to 62 86 769.

Wystarczy przelutować i można śmigać dalej.

Temat dotyczy aut przed 2007 rokiem - z żółtą kostką, auta z niebieską nie mają już tej przypadłości.

post-13090-0-84434700-1319443688_thumb.jpg

Edytowane przez PałaszD

https://forum.opel24.com/topic/46721-szarpanie-po-odczytaniu-b%C5%82%C4%99du-awaria-wtrysku/

• 6 miesięcy temu...
Gość dudiwm

Kolega Pałasz ma w 100% racje co do tej kostki co jest podpięta do wtryskiwacza.Miałem delikatne poszrpywanie az kompletnie nie dało sie jechac tylko że u mnie komputer nie pokazuje błedu i też mam uszkodzoną na 3 wtryskiwaczu.Może ktos wie dlaczego na 3 wtrysku padają te kostki czy pozostałem zbiegiem czasu też padną czy ten trzeci wtryskiwacz to jest po prostu zbieg okolicznosci.W Oplu kosteczka kosztuje około 90 zł.

https://forum.opel24.com/topic/46721-szarpanie-po-odczytaniu-b%C5%82%C4%99du-awaria-wtrysku/#findComment-440703

• 6 miesięcy temu...

Witam kolegę..

mam problem z tematem który opisujesz wyżej..możesz opisać więcej o wykonaniu tego zabiegu?szykuję się do lutowania a cenne informacje są wskazane..

z góry dziękuję i pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/46721-szarpanie-po-odczytaniu-b%C5%82%C4%99du-awaria-wtrysku/#findComment-463119