Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Muszę dostać się do siłownika zamka w lewych tylnych drzwiach w Oplu Corsie C i nigdzie nie znalazłem dokładnego opisu jak zdemontować tapicerkę drzwi.

Dotychczas udało mi się:

1.zdjąć korbkę szyby

2.zdjąć plastikową osłonę klamki i wykręcić śrubę pod nią

3. wykręcić 2 śruby w uchwycie drzwi

4. wykręcić 1 śrubę na spodzie drzwi

Teraz nie wiem co dalej, bo tapicerka ani drgnie, ale też nie chce zbyt mocno szarpać. W niektórych opisach na forum piszą coś o konieczności wyjęcia wewnętrznej uszczelki szyby-ale jak ją wyjąć-podważyć i czy rzeczywiście trzeba to robic?

No i pytanie zasadnicze jak zdjąć samą tapicerkę-szarpać do siebie, aż puszczą kołki, czy np. podnieść do góry. Zdejmuje się cały boczek plastikowy razem z tą tkaniną w środku, czy najpierw trzeba wyszarpać tą tkaninę w środku, bo np pod nią są np jakieś śruby mocujące plastik, a potem ciągnąc za plastik. Co z przyciskiem w drzwiach (tym z pomarańczowym kwadracikiem)-jego też należy jakoś zdemontować?

Z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/46802-corsa-c-jak-zdemontowa%C4%87-tapicerk%C4%99-tylnych-drzwi/

No to masz już wszystko prawie gotowe - pozostało najpierw pociągnąć do siebie i zdjąć plastikowy trójkątny element przy szybie (trzyma się na trzech zatrzaskowych kołkach) i wyjąć uszczelkę przy szybie, delikatnie ją podważając. Potem musisz szarpnąć boczek od dołu albo czymś podwadzić i po kolei będą puszczać plastikowe kołki zatrzaskowe. Gdy kołki puszczą, wtedy dasz lekko do góry boczek i tapicerka wyjdzie z przycisku, o którym wspomniałeś. Materiał jest zintegrowany z plastikiem.

Czego szukasz przy zamku? Może niepotrzebnie to rozbierasz... centralny nie zamyka drzwi?

https://forum.opel24.com/topic/46802-corsa-c-jak-zdemontowa%C4%87-tapicerk%C4%99-tylnych-drzwi/#findComment-411055

No to masz już wszystko prawie gotowe - pozostało najpierw pociągnąć do siebie i zdjąć plastikowy trójkątny element przy szybie (trzyma się na trzech zatrzaskowych kołkach) i wyjąć uszczelkę przy szybie, delikatnie ją podważając. Potem musisz szarpnąć boczek od dołu albo czymś podwadzić i po kolei będą puszczać plastikowe kołki zatrzaskowe. Gdy kołki puszczą, wtedy dasz lekko do góry boczek i tapicerka wyjdzie z przycisku, o którym wspomniałeś. Materiał jest zintegrowany z plastikiem.

Czego szukasz przy zamku? Może niepotrzebnie to rozbierasz... centralny nie zamyka drzwi?

Dzieki za wskazówki

Nie działa ten jeden siłownik (nie otwiera i nie zamyka), reszta drzwi jest ok. Przewody w przegubie drzwi na tyle na ile mozna je sprawdzić wygladają na całe. Wczesniej przy zamykaniu silownik "rzęził", więc obstawiam uszkodzenie siłownika

https://forum.opel24.com/topic/46802-corsa-c-jak-zdemontowa%C4%87-tapicerk%C4%99-tylnych-drzwi/#findComment-411061

OK, zapytałem, bo przerabiałem ten temat niepotrzebnie rozbierając drzwi i kupując siłownik na marne. Okazało się, że siłownik mam sprawny a przewód był przetarty w łączniku. Upewnij się - w łaczniku gumowym pociągnij każdy z przewodów i sprawdź czy któryś nie wyjdzie. Jednak skoro już dawał znaki, to może jednak siłownik.

Aha - w opisie ksiązki Sam Naprawiam Corsa C jest podane, że do wymiany siłownika trzeba zdemontować prowadnice i szybę... ja zrobiłem bez demontażu, chociaż lekko nie było i prawe drzwi, więc gorsza robota na lewą rękę :)

https://forum.opel24.com/topic/46802-corsa-c-jak-zdemontowa%C4%87-tapicerk%C4%99-tylnych-drzwi/#findComment-411067

OK, zapytałem, bo przerabiałem ten temat niepotrzebnie rozbierając drzwi i kupując siłownik na marne. Okazało się, że siłownik mam sprawny a przewód był przetarty w łączniku. Upewnij się - w łaczniku gumowym pociągnij każdy z przewodów i sprawdź czy któryś nie wyjdzie. Jednak skoro już dawał znaki, to może jednak siłownik.

Aha - w opisie ksiązki Sam Naprawiam Corsa C jest podane, że do wymiany siłownika trzeba zdemontować prowadnice i szybę... ja zrobiłem bez demontażu, chociaż lekko nie było i prawe drzwi, więc gorsza robota na lewą rękę :)

Spoko-zanim ostatecznie zacznę wydzierać siłownik sprawdzę sobie na kostce woltomierzem czy przychodzi mi sygnał otwarcia/zamknięcia z centralki. Siłownika jeszcze nie kupowałem. Uzywane na allegro widziałem od 50 do 100 pln/szt co mnie trochę negatywnie zaskoczyło (ciekawe ile kosztuje nówka). Z budowy siłownika wnioskuje, że występuje tylko w orginale.

Prawdę mówiąc liczę jeszcze po cichu, że to może jednak kabel. Miałem już podobną sytuacje z światłem stopu w klapie. Czas znajdę pewnie dopiero w sobotę, dam znać jak to się skończyło.

https://forum.opel24.com/topic/46802-corsa-c-jak-zdemontowa%C4%87-tapicerk%C4%99-tylnych-drzwi/#findComment-411078

Ja za używkę dałem chyba 70zł. Gdyby to była ta sama strona odstąpiłbym Ci taniej, bo leży :)

Jak odkręcisz boczek, musisz naciąć folię, która zakrywa otwory konstrukcyjne drzwi. Szyba musi być podciągnięta do góry. Wtedy pod plastikowym wspomnianym trójkątnym elementem przy szybie jest śruba torx trzymająca prowadnicę - tą śrubę odkręcasz, wtedy masz lekki luz na dole prowadnicy i siłą udaje się przeciągnąć siłownik bez demontażu szyby i prowadnic. Zlącze wypinasz podobnie do złącz jakie są przy przednich reflektorach - wsadzasz np. płaski śrubokręt w szczelinę i podwadzasz to góry - złącze automatycznie wychodzi. Złącze odłącz w momencie gdy siłownik już demontujesz do dołu i widzisz je w otworze gdzie obecnie masz zatrzask zamka drzwi.

Zerknij na książkę SAM NAPRAWIAM CORSA C - jest tam rysunek, który pomoże Ci wypięcie cięgna zamka. Jest to proste, ale łatwiej jak zapoznasz sie z rysunkiem i budową, bo robota jest "na macanego"

https://forum.opel24.com/topic/46802-corsa-c-jak-zdemontowa%C4%87-tapicerk%C4%99-tylnych-drzwi/#findComment-411085

Ja za używkę dałem chyba 70zł. Gdyby to była ta sama strona odstąpiłbym Ci taniej, bo leży :)

Jak odkręcisz boczek, musisz naciąć folię, która zakrywa otwory konstrukcyjne drzwi. Szyba musi być podciągnięta do góry. Wtedy pod plastikowym wspomnianym trójkątnym elementem przy szybie jest śruba torx trzymająca prowadnicę - tą śrubę odkręcasz, wtedy masz lekki luz na dole prowadnicy i siłą udaje się przeciągnąć siłownik bez demontażu szyby i prowadnic. Zlącze wypinasz podobnie do złącz jakie są przy przednich reflektorach - wsadzasz np. płaski śrubokręt w szczelinę i podwadzasz to góry - złącze automatycznie wychodzi. Złącze odłącz w momencie gdy siłownik już demontujesz do dołu i widzisz je w otworze gdzie obecnie masz zatrzask zamka drzwi.

Zerknij na książkę SAM NAPRAWIAM CORSA C - jest tam rysunek, który pomoże Ci wypięcie cięgna zamka. Jest to proste, ale łatwiej jak zapoznasz sie z rysunkiem i budową, bo robota jest "na macanego"

No i naprawione-co zobaczyłem po demntażu gumowego przegubu widać na załączonym obrazku. Obeszło się bez wydzierania siłownika. Dzieki za wskazówki. Pozdrawiam

post-24493-0-28013900-1319906089_thumb.jpg

https://forum.opel24.com/topic/46802-corsa-c-jak-zdemontowa%C4%87-tapicerk%C4%99-tylnych-drzwi/#findComment-411529

• 1 rok później...
Gość piker771

witam

podepne sie pod temat

szukalem , ale chyba nie ma tego tematu :)/>

Corsa C 3 drzwiowa

cos tak jakby trzeszczy czasami w drzwiach kierowcy jak radio gra ,

podejrzewam ze to ten glosnik pod plasikowa tapicerka na dole ( taki duzy )

pytanie

jak najszybciej dostac sie do owego glosnika ?

pozdrawiam

Waldemar

Edytowane przez piker771

https://forum.opel24.com/topic/46802-corsa-c-jak-zdemontowa%C4%87-tapicerk%C4%99-tylnych-drzwi/#findComment-465659