Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie zadanie spełnia przekaźnik rozrusznika który jest na odwrocie tablicy bezpieczników

http://forum.opel24.com/topic/44526-Bezpieczniki-i-przekazniki-Astra-F/

rysunek nr 3.

Na schemacie elektrycznym nie jest wrysowany w obwód rozrusznika.

https://forum.opel24.com/topic/47198-jakie-zadanie-spe%C5%82niena-przeka%C5%BAnik-rozrusznika-astra-f/

Przekaźnik rozrusznika chroni stacyjkę przed wcześniejszym zużywaniem się jej.

Ale pewnie nie oto Ci chodzi. Jak sama nazwa wskazuje załącza rozrusznik , a dokładniej cewkę rozrusznika.

Napisz więcej o problemie.

Rozrusznik i stacyjka sprawdzone że interesujesz się tym przekaźnikiem.

• 2 miesiące temu...

witam

podłączam się pod temat. właśnie stałem się posiadaczem Opla Meriva 1.7cdti z 2004r. mam problem przy uruchomieniu silnika. objawy takie, jakby rozrusznik cały czas kręcił. silnik chodzi ale nie reaguje na dodawanie gazu i nie wygasają wszystkie kontrolki na desce rozdzielczej, m.in. świeci się ESP i taka "kamera" po lewej stronie.

silnik chwile pochodzi i gaśnie i strasznie go trzęscie, czuć na całym samochodzie.

po kilku próbach odpala normalnie (za 3,4 razem). Nie zawsze tak jest.

Jaka to może być przyczyna, stacyjka, która nie odbija, rozrusznik, czy też może wspomniany przekaźnik rozrusznika? Gdzie go można znaleźć i jak sprawdzić?

post-1705-0-32003300-1328901400_thumb.png przekaźnik(A) zasila cewkę prądową rozrusznika

dzięki, ale schemat niewiele mi mówi :( czy mógłby mi ktoś powiedzieć, gdzie znajdę ten przekaźnik i jak sprawdzić czy to on nawala (nie używają kompa)?

Wyczytałem też, że podobne objawy daje koło dwumasowe. wcześniejszy właściciel ponoć wymieniał dwumas bo miał problem ze sprzęgłem, czy to może być ta przyczyna?

kurcze sam nie wiem, rozrusznik gdyby nie odbił to chcyba nie wprowadził by samochdu w drgania? co myślicie? z góry dzięki za pomoc.

do agatom'a- fajna stronka 4U http://czarnik.neostrada.pl/c14nz.html

do mada -rozrusznik rozleciał by się gdyby się nie wysprzęglił,więdz się nim nie martw.sory mada, ale myślami byłem przy pierwszym poście agatom'a inie zauważyłem twojego dizelka :wesoly:

do arka :ok::tak:

Edytowane przez tokar2