Skocz do zawartości

Vectra 1.8 140PS Combi 2007 - Dziwny dzwiek podczas hamowania silnikiem...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Od kilku dni stalem sie posiadaczem Vectry C 1.8 140PS 2007 83000km

Dreczy mnie dziwny dzwiek podczas hamowania silnikiem (predkosc 60km/h puszczam gaz) wtedy slychac wyraznie "warkotanie" w aucie jest wtedy glosniej,kiedy dodaje gazu warkot zanika ... dodam jeszcze ,ze ten warkot nie jest bardzo glosny ,ale denerwujacy i nienormalny.

Kolejny z obiawow to obroty,wciskam gaz(na luzie) i obroty rosna z opoznieniem. Czy jest to normalne? I odnosze wrazenie ,ze podczas startu na swiatlach jestem wolniejszy od innych.Dopiero od 2000/2500 obrotow auto ma lepsze przyspieszenie takie moje odczucie.Mozecie dac jakas wstepna diagnoze ,na co mniej wiecej trzeba sie przygotowac?

Jestem zmartwiony tymi obiawami ,auto mi sie naprawde podoba ,ale jesli to ma byc skarbonka to bede musial je sprzedac i to jak najpredzej.

Pozdrawiam.

Edytowane przez PawelBolo

https://forum.opel24.com/topic/47237-vectra-18-140ps-combi-2007-dziwny-dzwiek-podczas-hamowania-silnikiem/

Dziekuje za dobre checi:) Lecz mieszkam w Berlinie... Ciezko o dobrego uczciwego mechanika ;( trzeba ze swieczka szukac ,ale jesli ktos zna blisko granicy z niemcami to chetnie skorzystam.

Kolega ,ktory cos tam wie o mechanice stwierdzil po krotkiej jezdzie ,ze to poczatek problemow ze sprzeglem i kolem dwumasowym. Hymmm z tego co przeczytalem w internecie koszty rzedu 4tys. zl. Oo

To albo auto ma znacznie wiecej niz 80000 km przejechane, bo sprzeglo to 150000 powinno zrobic, albo ktos w miescie jezdzil na polsprzegle caly czas. I nie jestem pewny, ale w benzynie dwumas chyba niewystepuje bo nie ma takich drgan jak diesel i wogole nie ma takiego momentu benzyna zeby dwumas padal. Jak ufasz ze auto ma 80000 to problemu szukal bym gdzie indziej chyba.

auto zostalo kupione od ubezpieczalni i oni gwarantuja ten przebieg plus sa papiery na to ,ze auto ma 83k ,czekam na potwierdzenie tego co mowisz o dwumasie.

w benzynie dwumas chyba niewystepuje

Niestety dwumas rozpowszechnił się jak zaraza i w silnikach XE , to chyba jest przy każdej pojemności OPEL VECTRA B 1.8 KOLO ZAMACHOWE TARCZA DOCISK

to chyba jest przy każdej pojemności OPEL VECTRA B 1.8 KOLO ZAMACHOWE TARCZA DOCISK

Mi to koło w linku wygląda na zwykle jedno-masowe :unsure:

Mi to koło wygląda na zwykle jedno-masowe

No głowy nie dam , bo kierowałem się opisem :zawstydzony: . W xev jest dwumas.

- to ciekawy filmik , reszta z tego działu też.

• 6 miesięcy temu...
Gość PawelBolo

Juz dawno to auto sprzedalem ,ale cyrki byly przed tym konkretne...

Jezdzilem jakis czas tym autem ,az pewnego pieknego dnia cos konkretnie lupnelo i wchodzil tylko bieg numer 3 . Okazalo sie ,ze padla skrzynia biegow i ten dziwny dzwiek to byla wlasnie skrzynia.