Gość damianekj Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Jako, że jest to mój pierwszy post chciałbym się ze wszystkimi przywitać. A teraz do rzeczy: Niedawno stałem się posiadaczem Vectry A 2.0 8v z automatyczną skrzynią biegów. Do momentu kiedy było w miarę ciepło nie pojawiała się migająca kontrolka "S" sygnalizująca błąd skrzyni biegów - do czasu aż zrobiło się chłodniej. Odczytałem błąd numer 56 więc zabrałem się za czyszczenie selektora. Rzeczywiście selektor był w środku zabrudzony. Po ponownym montażu zregenerowanego urządzenia migająca kontrolka "S" zniknęła. Problem pojawił się gdy chciałem odpalić auto. Okazało się że dźwignia zmiany biegów wewnątrz samochodu nie przerzuca odpowiednio dźwigni przy selektorze - linka wygina się przy selektorze "w banana" i nie ma siły dopchnąć na P. I tu pojawia się moje pytanie co może być przyczyną? Nadmieniam, że do momentu demontażu selektora było wszystko ok. Czy reguluje się jakość opór dźwigni przy selektorze? Kiedy ręcznie przestawiam ustawienie selektora wszystko jest ok. Próbowałem regulować linkę lecz nic mi to nie dało. Proszę o pomoc. Pozdrawiam, Damian.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/47273-skrzynia-automatyczna/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damianekj Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Problem został zdiagnozowany i rozwiązany. Linka zmiany biegów która jest od strony selektora skrzyni (na drugim końcu przy lewarku jest to samo) ma plastikową rurkę znajdującą się pod gumową osłoną, która ma zapobiegać wyginaniu się linki w "banana". Bez tych rurek linka zamiast wypychać dźwignię selektora ugina się co właśnie było problemem. Uważajcie przy zdejmowaniu linki przy selektorze skrzyni - nie wyginajcie go, to pomoże wam ustrzec się od problemów. Z takiej sytuacji są dwa wyjścia: zakup linki używanej (nowe niedostępne nawet w ASO) lub naprawa starej w specjalistycznym zakładzie gdzie dorabiają linki. Temat można zamknąć.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/47273-skrzynia-automatyczna/#findComment-415570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi