Skocz do zawartości

jazda jak po tarce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem pierwszy raz na tym forum i sorki ale jeszcze nie bardzo mam pojecie jak sie poruszac i gdzie czego szukac.

Mam maly moze nie "maly" problem z Vectra C. Silnik 2.2 147km. 2003r

Podczas jazdy cos nie tak dzieje sie z silnikiem, dziwne drzenie odczuwalne na kole kierowniczym i silnik pracuje tak jak by to byl deasel, a po drugie jest troche mulowaty.Przy wyzszych predkosciaj jakby ustawalo ale gdy obroty spadaj ponizej 2500 to znowu silnik nie tak pracuje. Na luzie wszystko ok. bez problemu . Obroty wchodza bez zarzutu i spadaja plynnie i utrzymuja sie. Wszystko sie zaczyna gdy sie ruszy. Nie mam pojecia czy to rozrzad mogl sie przestawic - tak gdzies wyczytalem czy cos innego. Acha i jazda jest tak jakby jechal po tarce chodzi mi o odglos silnika. Co moze byc przyczyna tego. Dzieki.

PS. Te silniki chodza na pasku czy lancuchu bo juz sam nie jestem pewien.

Dzieki.

https://forum.opel24.com/topic/47701-jazda-jak-po-tarce/

Radze sprawdzic poziom oleju:)

Ostatnio bylem u kolegi elektryka i przyjechal facet ZAFIRA 1.9 CDTI i mial ten sam problem co ty powyzej 2,5k obrotow chmura dymu z tylu a w silniku napie**la wyjelem bagnet z oleju a tam sahara totalna...:)

Moze to nie to ale sprawdzic nie zaszkodzi

https://forum.opel24.com/topic/47701-jazda-jak-po-tarce/#findComment-415651

Radze sprawdzic poziom oleju:)

Ostatnio bylem u kolegi elektryka i przyjechal facet ZAFIRA 1.9 CDTI i mial ten sam problem co ty powyzej 2,5k obrotow chmura dymu z tylu a w silniku napie**la wyjelem bagnet z oleju a tam sahara totalna...:)

Moze to nie to ale sprawdzic nie zaszkodzi

dzieki.

Dzisiaj bylem u mechanika podlaczyl mi ja pod kompa i nic. Wyskoczylo pare bledow ale nic powaznego np. cos nie tak z zarowka od kierunkow itp. Wszystkie plyny wymienione wlacznie z filtrami jakie tylko mozna plus swiece. Moze troche lepiej ale daslej te drgania wystepuja. Jestem umowiony z nim jeszcze na maly test MOT i wtedy wezmie mi ja przetrzepie bo podejzewa ze moze to byc jakas guma czy poduszka pod silnikiem. Silnik trzepie a to sie przenosi na jakies tam drgania do srodka. Coz zobaczymy.

Ale dopiero sprawdzilem ze tempomat nie dziala. W chwili gdy wlaczam go na chwilke zapala sie kontrolka i zaraz gasnie a tempomat nie dziala.

Czujnik czy cos nie tak z manetka.

jak to mozna sprawdzic zeby bez potrzeby nie wymieniac czegos niepotrzebnie.

Dzieki

https://forum.opel24.com/topic/47701-jazda-jak-po-tarce/#findComment-415874