Skocz do zawartości

Tajemnicza sprężynka za co jest odpowiedzialna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie :wesoly:

Moje pytanie jest dość szczegółowe i raczej nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na forum o podobnej treści.

Posiadam opla astrę F 1992 z silnikiem 1.7 D ohc. Niedawno przeglądałem pod maską silnik i natknąłem się na nieprzypasowaną sprężynkę, która była zaczepiona na jednym haczyku i sobie zwisała, później znalazłem zdjęcie i ją zaczepiłem jak na zdjęciu z tym, że z małą różnicą, gdyż jeden haczyk się odłamał więc ją zagiąłem przez co jakby po zawieszeniu bardziej się rozciągnęła - zaraz pokażę ilustrację o jaką sprężynkę chodzi.

Pytanie:

1.do czego służy ta sprężynka i czy może jej nie być

2. mam ją założoną choć jest troszeczkę krótsza i bardziej rozciągnięta i mam wrażenie, że jak jadę to muszę z większą siła dusić gaz niż wcześniej by bardziej przyśpieszał, lecz to może tylko takie wrażenie a nie fakt, dlatego też proszę o opinie i podpowiedzi, wiem że pytanie jest strasznie proste ale ja nie jestem naprawdę ekspertem, Z góry dziękuję i w celu powiększenia zdjęcia, proszę o kliknięcie, pozdrawiam!!

post-18715-0-42516400-1323348833_thumb.jpg

https://forum.opel24.com/topic/48001-tajemnicza-spr%C4%99%C5%BCynka-za-co-jest-odpowiedzialna/

Nie wiem czy ona tam powinna być, poczekaj na inne odpowiedzi. Na fotce sprężynka zaczepiona jest o mechanizm do którego przypięta jest linka gazu przy pompie, po puszczeniu pedału gazu sprężynka cofa cały ten mechanizm do końca w tylne położenie. Dlatego możesz czuć na pedale gazu większy opór, bo skróciłeś sprężynkę.

https://forum.opel24.com/topic/48001-tajemnicza-spr%C4%99%C5%BCynka-za-co-jest-odpowiedzialna/#findComment-417106

hmmm, dzięki za sugestie ale jeśli chodzi o miejsce przyczepienia sprężyny do mechanizmu to raczej pewne, gdyż ten haczyk akurat tam wytrzymał natomiast z strony prawej puścił od tego sztabika ale tam też powinien być zaczepiony więc jest dobrze, pytanie tylko czy jeśli jest trochę krótsza czy ma jakiś wpływ, oprócz bardziej sztywnego i pedału gazu, który troszkę chyba szybciej powraca, ale kwestia przyzwyczajania.

Więc jeszcze raz może ktoś się włączy:

1. czy ta sprężynka ma wielki wpływ, gdyż nie wiem ile ale jakiś czas jeździłem na niezaczepionej do prawej strony, chciałbym wiedzieć co za tym jest skoro mogłem bez niej jeździć to może jest zbędna, ale wydaje mi się że lepiej mieć trochę krótszą jak wcale. Pozdrawiam! i proszę o sugestie

https://forum.opel24.com/topic/48001-tajemnicza-spr%C4%99%C5%BCynka-za-co-jest-odpowiedzialna/#findComment-417148