Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam asterkę H po lifcie. Miałem do niej 2 kluczyki, jeden normalny z pilotem i jeden normalny bez pilota. Oba działały, oba paliły. Któregoś brzydkiego dnia zgubiłem kluczyk z pilotem.

Co by nie przepłacać zamówiłem kostkę transpondera 7936as jeśli dobrze pamiętam (Crypto II zmiennokodowe) oraz dorobiłem sobie grot. Każda próba zakodowania kostki w immo kończyła się niepowodzeniem.

Postanowiłem się szarpnąć, kupiłem cały komplet scyzoryka na allegro, wymieniłem grot, zaprogramowałem w 60 sekund - pięknie hula.

Niestety chyba przedobrzyłem, jako że w immo były 3 klucze, czyli normalny z pilotem (zgubiony) normalny bez pilota i nowy scyzoryk z pilotem. Postanowiłem że wyczyszczę immo, na wypadek gdyby ktoś znalazł stary kluczyk żeby nie pojeździł sobie. Jak pomyślałem tak też zrobiłem, immo wyczyszczone, dodałem znowu mój nowy scyzoryk, i tu się pojawił problem, za żadne skarby nie mogę dodać z powrotem mojego starego zwykłego kluczyka bez pilota. Wcześniej palił bez problemu, po usunięciu z immo nie jestem w stanie go dodać z powrotem czyli drzwi otworzę ręcznie, ale już nie odpalę bo immo go nie rozpoznaje.

Pytanie do bardziej doświadczonych, co zrobiłem nie tak? W opcomie używałem tylko kasowanie kluczy transponderów i dodawanie kluczy transponderów. Nowy scyzoryk mogę dodawać i usuwać dowolnie, stary kluczyk bez pilota nie mogę dodać ani jako drugi kluczyk ani jako jedyny.

O co chodzi? Ma ktoś jakiś pomysł?

https://forum.opel24.com/topic/48002-kodowanie-kluczyk%C3%B3w-problem-z-immobiliserem/

Raz dodany i usunięty kluczyk z immo jest już bez użyteczny, czyli do wyrzucenia. Wyjście: kupno nowego klucza i zaprogramowanie

Piszesz bo tak Ci się wydaje, czy masz jakąś konkretną wiedzę na ten temat?

Czysty transponder typu Crypto 2 przed kodowaniem jest "otwarty" i można go zakodować do dowolnego immo. Po sparowaniu z immobiliserem wymieniają się Secret Password i przechodzi w tryb "locked". Od tej pory można go parować tylko z immo z którym się uwierzytelnił, do innego już go nie przypiszesz. Dlatego wszedzie się pisze aby nie kupować kluczy od innego samochodu, ewentualnie jak już się kupi żeby zmienić transponder bo w przeciwnym wypadku są bezużyteczne, jako że w nowych kluczykach typu scyzoryk transponder i radyjko to jeden układ wlutowanyw płyte de facto warto je kupowac tylko dla obudowy bo nie da rady wymienić transpondera.

Dowód na zaprzeczenie twojej teorii jest w moim pierwszym poście. Pisałem że mogłem jeszcze raz usunąć wszystkie transpondery z immo i do czystego immo dodać ponownie nowy scyzoryk, niestety nie rozumiem dlaczego nie moge dodać starego kluczyka który wcześniej działał z tym immo.

Mam odrobinę wiedzy w tym temacie, niestety te zachowanie jest dla mnie niezrozumiałe i liczę na pomoc bardziej zorientowanych.

https://forum.opel24.com/topic/48002-kodowanie-kluczyk%C3%B3w-problem-z-immobiliserem/#findComment-417046