Skocz do zawartości

[Astra H 1,6 115KM 2007] wibracje/drżenie kierownicy i nadwozia, drgania na pedale sprzęgła.

Rekomendowane odpowiedzi

ASTRA H 1,6 115KM 2007r. Przebieg 65000km

Mam problem, że na postoju są odczuwalne wibracje na kierownicy, lewarku i desce (denerwujące) przy zimnym jak i ciepłym silniku. Zauważalne są również na drzwiach, dotykając je ręką.

Przy jeździe też jest to w zasadzie wyczuwalne na kierownicy jak i lewarku.

Jeżeli delikatnie dotyka się sprzęgła podczas jazdy, odczulane są drgania podobne jak przy włączającym się ABSie( z tym ze drgania wzrastają wraz z prędkością samochodu). Drgania na sprzęgle nie występują podczas postoju i podczas dojeżdżania do skrzyżowania gdy nie przyśpieszamy.

Miał ktoś podobne objawy, albo zna odpowiedź skąd to?

Podejrzewam poduszki pod silnikiem, ale to auto jest z 2007 roku. To czy może coś innego?

Edytowane przez robrig

Podejrzewam poduszki pod silnikiem, ale to auto jest z 2007 roku. To czy może coś innego?

jaki przebieg?

ktoś kiedyś pisał,że takie drgania to niby dwumas się kończy,ale czy tak jest,to ci nie powiem,bo ja mam 170 tyś nakulane i sprzęgło OK

a jak puszczasz gwałtownie gaz np na 4-5 biegu i dodasz gazu,to czuć szarpanie ?

• 4 tygodnie później...
Gość faxmodem99

mam ten sam samochód (z16xer), z podobnym przebiegiem ;-)

czy wibracje drżenie odczuwasz podczas rozgrzanego silnika?

• 1 miesiąc temu...

mam ten sam samochód (z16xer), z podobnym przebiegiem ;-)

czy wibracje drżenie odczuwasz podczas rozgrzanego silnika?

1. Bez znaczenia na zimnym i na ciepłym to samo.

Na kierownicy i nadwoziu drgania.

2. Jak podczas przyśpieszania położysz lekko noge na sprzęgle, to czujesz też pulsowanie?

• 1 miesiąc temu...
Gość faxmodem99

2. Jak podczas przyśpieszania położysz lekko noge na sprzęgle, to czujesz też pulsowanie?

nie, bardziej odczuwam to w całym samochodzie. W przyszłym tygodniu idę na wymianę rozrządu i będzie też sprawdzał cały silnik w tym UPG. Może coś tam nie gra;/

• 8 miesięcy temu...

nie, bardziej odczuwam to w całym samochodzie. W przyszłym tygodniu idę na wymianę rozrządu i będzie też sprawdzał cały silnik w tym UPG. Może coś tam nie gra;/

Coś Ci wyszło po tym sprawdzaniu?