Skocz do zawartości

od czego jest ten wężyk i do czego służy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

chciałbym sie dowiedzieć jak sie nazywają i do czego służa te wężyki

dziś zaobserwowałem że jeden z nich jest cały popękany przy wtyku ...

nie wiem od czego on jest i za co odpowaiada

w załączniku fotografie

ostatniej fotografi jest pokazane do kąd on idzie

do

post-21291-0-52119400-1324995133_thumb.jpg

z

post-21291-0-36953500-1324995031_thumb.jpg

post-21291-0-53234700-1324994997_thumb.jpg

wpinka jest popenkana można przyuważyć na zdjęciach

czy może przez ten przewód silnik tracić na dynamiczności ?

Edytowane przez frank27

https://forum.opel24.com/topic/48514-od-czego-jest-ten-w%C4%99%C5%BCyk-i-do-czego-s%C5%82u%C5%BCy/

Marnie widać na tych zdjęciach ale wygląda mi to na wężyki sterujące powietrzem wpadającym do silnika.

Zobacz czy biegną do puszki z filtrem powietrza.

a te końcówki mają jakąś nazwe ??

ten co do filtra powietrza idzie jest ok

a mam pytanie czy przez nieszczelność ich moge tracić na mocy ??

Dziękuje za pomoc ;)

kup nowe lub wyszukaj na szrocie. Nie wiem jak się to dokładnie zwie (końcówka/kolanko ?), zresztą nie ważne -jak pokażesz to znajdą.

Na nieszczelności tego, który idzie do filtra powietrza teoretycznie silnik może tracić na mocy, bo ten przewód steruje klapką zimne/ciepłe powietrze i jak będzie silnik ciepły i będzie łapał ciepłe powietrze to nie będzie zbyt dynamiczny.

Jak ten drugi co idzie do gaźnika mi pękł (też na tym "kolanku") to silnik często mi gasł i chyba był właśnie mułowaty.

Edytowane przez xflash

Gość rafcio693

Ściągnij to kolanko i utnij sobie kawałek innego grubszego wężyka tak aby wszedł na ten przewód i będzie ok. Więcej czasu stracisz na jazdę po sklepach i szrotach.

myśle że jutro załatwie sobie kawałek takiego węza

http://allegro.pl/przewod-podcisnienia-3-mm-silikonowy-dolot-waz-i2004681776.html

znajomy ma sklep z częściami do tuningu i ma takie węże to kupie taki i wymienie

jak sądzicie zda to egzamin ?

taki jak ten z allegro śmiało zakładaj, ale nie wymieniaj czasem całego przewodu na zwykły gumowy wężyk, bo to ma być twardy przewód (do podciśnienia),

-zamiast samego kolanka to mały kawałek nie za bardzo miękkiego wężyka raczej nie zaszkodzi.

Edytowane przez xflash