Skocz do zawartości

Rozbita astra. Pytania odnosnie zakupu uzywanych czesci na wymiane

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dawidek90

Witam

Jestem posiadaczem astry f z 1992r z silnikiem c16nz wersja HB "heczbek" 5 drzwi :D

Niestety podczas pierwszych śniegów młody kierowca po wcześniejszym wpadnięciu w poślizg wjechał w moja asterke uszkadzając błotnik, nadkole, felgę i drzwi przednie i tylne od strony kierowcy.

Oczywiście naprawa na nowych częściach nie wchodzi w grę bo koszt byłby b duży.

Przeglądałem allegro i jest bardzo dużo ofert elementów nadwozia pochodzących z demontażu.

I teraz moje pytanie. Czy drzwi przednie i tyle i błotnik od sedana będą pasowały do mojej astry hb? Pytam bo nei wiem, a na allegro sa nawet w moim kolorze. za 50zl

I mam jeszcze drugie pytanie, czy nadkole w całości trzyma na śrubach/wkrętach ? czy może jest spawane? i czy sam dam rady je zdemontować. Bo muszę podjechać autkiem na warsztat ale nadkole i błotnik sa na tyle zdeformowane ze obcierają o kolo ;/

Dziękuje wszystkim za chęć pomocy i podzielenie się ze mną swoja widza

https://forum.opel24.com/topic/48557-rozbita-astra-pytania-odnosnie-zakupu-uzywanych-czesci-na-wymiane/

Drzwi i błotnik będą pasowały. Nadkole jest z tworzywa, więc jak miałoby być spawane? Jest na wkręty i kołki plastikowe. Wymienisz wszystko sam jeśli nie masz dwóch lewych rąk. Wyrwij nadkole i ręką odegnij błotnik tak żebyś mógł do tego warsztatu dojechać, jeśli nie podejmujesz się samodzielnej wymiany.

Gość dawidek90

Oczywiście chodziło mi o błotnik nie o nadkole;/ przepraszam pomyliłem się z pospiechu.

Bo drzwi wiem jak zdemontować,tylko nie wiem jak błotnik

Nie jest spawany - trzeba odkręcić najpierw zderzak i potem mocowania błotnika czyli śruby widoczne po podniesieniu maski na wzdłuż górnej krawędzi błotnika.