Skocz do zawartości

Brak wskazań wskaźnika temperatury, problem z połączeniem OBD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

borykam się z wydawałoby się dość prostym problem, mianowicie z brakiem wskazań czujnika temperatury na desce rozdzielczej. Przy zakupie samochodu zauważyłem ten mankament, ale założyłem, że będzie to stosunkowo prosta naprawa, a że negocjacje przebiegały pomyślnie kupiłem auto. Odwiedziłem mechanika, temperatura wyświetlana pod ECU była poprawna, ogólnie silnik chodził w porządku, chociaż jak się później okazało zdarzyło mu się podczas wakacji zagrzać dwa razy o czym przekonałem się bo wybiło mi płyn chłodniczy. Postanowiłem się tym zająć przed wiosną, ale teraz okazało się nie być to takie proste. Zgodnie z tabliczką mam silnik 1.6 8V, a dokładnie X16SZR, który posiada dwa czujniki temperatury: jeden dwupinowy na ECU i drugi jednopinowy na deskę. Problem w tym, że w miejscu, w którym powinien się ten czujnik znajdować jest fabryczna zaślepka. Przy próbie połączenia komputera wyskakuje błąd komunikacji dla silnika X16SZR. Przy podłączeniu zaraz po zakupie mechanik łączył przez jakiś inny silnik i mówił, że to normalne bo ma uniwersalny 'komputer'. Zaczyna mnie to martwić ponieważ coraz bardziej komplikuje mi się ten problem i mam coraz większe podejrzenia, że zamontowany silnik jest jakimś zlepkiem kilku modeli. Zamieszczam zdjęcia z silnika i liczyłbym na pomoc ze zdiagnozowaniem modelu silnika i lokalizacji czujnika temp.

Pierwsze zdjęcie jest z góry, a dwa pozostałe z lewej strone silnika, ponieważ wyczytałem, że to tam powinien znajdować się fabrycznie jednopinowy czujnik temp.

Z góry dzięki za pomoc!

c189070315.jpg

siloy.jpg

sil0.jpg

• 2 tygodnie później...
Gość cichy1222

Witaj. Jak nie za późno odpisuje? Twój silnik wygląda na 1.6 8V X16SZR ale pewności nie mam. Ja mam astrę f z 97r i mam prawie taki sam silnik jak twój (różnica inne połączenie wtrysku z filtrem powietrza i brak tego plastikowego elementu pomiędzy deklem zaworów a wtryskiem). Kod twojego silnika powinien być wybity pionowo na łączeniu silnika i skrzyni biegów na takim wąskim płaskim pasku (około 1cm) pod bagnetem do sprawdzania oleju i obok filtra oleju. Ja rzeczywiście mam dwa czujniki temperatury silnika. Jeden ten od komputera widoczny jest na twoim zdjęciu drugiego rzeczywiście u Ciebie nie ma. To że twoje zegary nie pokazują temperatury to prawdopodobnie ich wina! U mnie tak było że wskaźnik temperatury silnika po prostu przestał łączyć jak w temacie http://forum.opel24.com/topic/22841-Naprawa-domowym-sposobem-uszkodzonego-wskaznika-temperatury/. Aby to sprawdzić musisz wyjąć zegary i podłączyć na krótko plus i minus do dwóch nóżek wskaźnika. Ja użyłem ładowarki telefonu 5v!!! Wskazówka powinna się wychylić jeśli się nie wychyli tu jest problem. Co do czujnika podejrzewam, że zegary korzystają z tego samego, co komputer. Pozdrawiam.

Gość arturro-55

Witam, ja też mam taki silnik (X16SZR) i również nie ma tego drugiego czujnika.

Po odłączeniu wtyczki od czujnika na komputer wskaźnik temperatury w kabinie opada. Niby EPC pokazuje że powinny być dwa ale i tam trafiają się błędy.

Silnik który opisuje kolega cichy1222 to X16SZ, chyba że montowane w Astrach F X16SZR nie miały tego rezonatora. Jeżeli dodatkowo wskaźnik ilości paliwa oszukuje to odpowiedzialny jest za to (temperatura i paliwo) stabilizator napięcia który znajduje się na płytce z tyłu zegarów, temat był już wałkowany na forum.

Edytowane przez arturro-55

dowiadywałem się, że prawdopodobnie mam uszkodzony moduł od sterowania chłodzenia. powiedz mi czy jak wypniesz czujnik temperatury z silnika i odpalisz auto to od razu włącza Ci się wentylator?

zegar jest na pewno dobry, bo jak udało się podłączyć go przez OBD to była opcją żeby go wysterować i pokazywał kolejno temperatury zgodnie z zakładanymi.

Edytowane przez Chilon

Gość cichy1222

Witam, ja też mam taki silnik (X16SZR) i również nie ma tego drugiego czujnika.

Po odłączeniu wtyczki od czujnika na komputer wskaźnik temperatury w kabinie opada. Niby EPC pokazuje że powinny być dwa ale i tam trafiają się błędy.

Silnik który opisuje kolega cichy1222 to X16SZ, chyba że montowane w Astrach F X16SZR nie miały tego rezonatora. Jeżeli dodatkowo wskaźnik ilości paliwa oszukuje to odpowiedzialny jest za to (temperatura i paliwo) stabilizator napięcia który znajduje się na płytce z tyłu zegarów, temat był już wałkowany na forum.

W astrach f montowane były silniki o oznaczeniu X16SZR z drugim czujnikiem temperatury. Jeśli nie oszukuje na paliwie to na pewno uszkodzony jest tylko sam zegar temperatury a ewentualna naprawa przedstawiona jest w zamieszczonej wyżej wiadomości.

post-26414-0-67528600-1330543732_thumb.jpg

Edytowane przez cichy1222

Gość arturro-55

W astrach f montowane były silniki o oznaczeniu X16SZR z drugim czujnikiem temperatury.

W Astrach F montowane były zarówno X16SZ i X16SZR, być może w f-kach X16SZR miały dwa czujniki, w Astrach G były już tylko X16SZR.

http://www.astra.off...w/250/103/#16sz

http://www.astra.off...t/view/253/108/

Nie odpinałem czujnika temperatury na ECU w czasie pracy silnika, a tylko przy włączonym zapłonie (silnik wcześniej był rozgrzany). Co do włączania się wentylatora po odpięciu czujnika na ECU to jest to reakcja obronna sterownika - brak wskazań temperatury silnika = włączenie wentylatora w celu ochrony silnika przed przegrzaniem.