Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość arcziwaldo

Witam panowie! Wczoraj przy myciu auta zauważyłem mokrą podłogę pod wycieraczką kierowcy- na początku pomyślałem że to nie szczelna uszczelka w szybie przedniej ale następnego dnia od początku po odpaleniu auta zapaliła się kontrolka ABS i wgl nie gaśnie. Do tego dziwnie się zachowuje prędkościomierz przy 30 na godzine czasem spada na zero....dodam jeszcze że pod wycieraczkę podłożyłem papier taki kuchenny żeby wciągnął bliżej nieokreślony wczoraj płyn a dzisiaj papier ten jest całkiem przemoczony i jest koloru zielonego.... Proszę o pomoc pilnie !!!

Zaznacze tu jeszcze że wczoraj myłem samochód czy mogłem zalać czujnik jakiś ?? No ale ten zielony płyn to napewno nie od mycia auta :( Bardzo proszę o pomoc

Edytowane przez daro
scalenie postów

https://forum.opel24.com/topic/50499-kontrolka-abs-szalej%C4%85cy-pr%C4%99dko%C5%9Bciomierz-dziwny-p%C5%82yn/

Ten zielony płyn to pewnie z nagrzewnicy lub jej okolic - sprawdź poziom płynu chłodzącego w zbiorniczku wyrównawczym.

Przy myciu zalałeś też pewnie wtyczkę czujnika ABS , jak wyschnie powinno wrócić do normy.

Gość arcziwaldo

Trochę mi płynu z chłodnicy ubywa regularnie myślałem że to norma a taka sytuacja że mam mokrą podłogę przydażyła mi się pierwszy raz a sprzątam wnętrze raczej regularnie..... hmmm może to się tak tam zbierało jakiś czas to możliowe ??? bo na początku lutego dolewałem dosyć dużą ilość płynu ale od tego czasu dużo nie ubyło .a jak sprawdzić tą nagrzewnice zrobię (amator w naprawach) czy muszę się zwrócić do jakiegoś mechanika ??

Musisz rozmontować trochę osłon i sprawdzić dokładnie skąd sączy się płyn. Może tylko jakaś złączka puszcza.

Najlepiej zaopatrzyć się w książkę Sam naprawiam Astra... ( nie podałeś jaka :mlotek: )- powinien tam być opis jak się do tego dostać.

Zobacz jeszcze ten temat http://forum.opel24.com/topic/42766-Cos-cieknie-w-kabinie-FOTO/

Edytowane przez Kacper

Gość arcziwaldo

Astra G 1,6 16v bez gazu 99r:) a te dziwne skoki prędkościomierza to co to moze być zalałem coś więcej niż czujnik od abs ?? i jak to wgl nabroiłem ??wąż był dziurawy i leciało gdzie popadnie wsumie

Prędkościomierz w AG czerpie sygnał z czujnika ABS lewego przedniego koła,więc kontrolka ABSu i szalejący prędkościomierz to pewnie jedna awaria.

Odkręć koło,wypnij wtyczkę ABSu,wyczyść może zatrybi.

Astra G

Wpisz do profilu, a do tej wtyczki koniecznie zajrzyj gdyż problem może się powtarzać nawet w trakcie jazdy w deszczowe dni.

Gość arcziwaldo

wiem będzie głupie pytanko ale proszę się nie śmiać :P przednie koło od strony kierowcy czy pasażera mam zdjąć ??

• 2 tygodnie później...