Skocz do zawartości

Początkowa dziwna praca silnika po całej nocy stania auta na podwórku...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gumis_sx

Witam.

Posiadam Astrę 1.7D/97r.

Silnik jak mniemam 17DR.

Zwykły wolnossący diesel bez turbiny.

Kupiłem go ponad rok temu w stanie niemalże idealnym, bo od tamtej pory prócz akumulatora nie musiałem przy nim robić nic.

Od pewnego czasu zaczęła się dziwna rzecz dziać.

Mianowicie po nocy stania samochodu na podwórku (nie jest to raczej wina mrozów bo dziś było to samo a mieliśmy +5) samochód ciut dłużej kręci niż zwykle nie jest to może wielka różnica, ale zawsze prawie palił na dotyk, no może czasem dwa razy trzeba było świece podgrzać.

Ale nie o to głównie w temacie chodzi, bo to co mnie deprymuje to fakt iż zaraz po uruchomieniu silnika przez dobrą minutę jak nie lepiej jeśli samochód chodzi bez trzymania pedału gazu to tak jakby się dławił. Zgasnąć nie zgaśnie tylko pracuje tak jakby mu ktoś pulsacyjnie odcinał mu paliwo na krótkie momenty. Moja teoria jest taka że gdzieś na powrocie łapie lewe powietrze, albo gdzieś mam wyciek paliwa. Rozłożyłem dziś na podwórku białe szmaty i na nich zaparkowałem to może pomoże ustalić czy nie ma nigdzie wycieku.

Co byście mi poradzili? Co sprawdzić? Co zrobić?

Pozdrawiam.

PS Dla ścisłości... silnik moim zdaniem jest w dobrej kondycji... Nie bierze oleju od wymiany do wymiany dolałem może trochę ponad setkę, nie więcej.

W lato gdy nie używam ogrzewania trochę płynu chłodniczego ubywa i trzeba dolewać trochę raz na powiedzmy 2 miesiące, ale to podejrzewam gdzieś spod uszczelki się poci, bo gdyby było nie tak coś z głowicą to chyba ubytki były by większe i o każdej porze roku. Spalanie może trochę się zwiększyło, ale to pewnie przez mrozy i krótkie odcinki.

Wszystkie filtry wymieniam przy każdej wymianie oleju, czyli filtr powietrza, paliwa i oleju był wymieniany jakieś 5tys. km temu.

Edytowane przez Gumis_sx

Co byście mi poradzili? Co sprawdzić? Co zrobić

Na początek zmienić tytuł tematu. :!:

Następnie poszukać tematów o falujących obrotach korzystając np z forumowej szukajki

Gość Gumis_sx

Na początek zmienić tytuł tematu. :!:

Następnie poszukać tematów o falujących obrotach korzystając np z forumowej szukajki

Zmieniłem nazwę, fakt zakręciłem trochę pisząc go, przyznaję...

Używałem szukajki,teraz użyłem jej ponownie korzystając z Twojej podpowiedzi lecz nic konstruktywnego nie udało mi się wyczytać.