Skocz do zawartości

Zafira 1.9 cdti filtr DPF zapchany, auto nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie, mam problem, z filtrem dpf w 1.9cdti 120km. Mechanik do którego jeżdżę stwierdził że filtr jest zapchany. Przez to auto nie chce palić, po wyciagnięciu zaworu egr auto odpala, ale wyrzuca błąd zaworu egr i spaliny lecą pod maską. Mechanik zaproponował mi przeczyszczenie filtra w kwocie 500 zł w tym montaż, demontaż i czyszczenie, moim zdanie trochę dużo. Dzwoniłem do firmy Tune-Soft bo jest najbliżej mnie. Tam zasugerowali bym podjechał i sami sprawdzą czy to wina filtra. Jeśli tak to mogą go wypalić jeśli bedzie taka możliwość lub całkowicie usunąć elektronicznie i mechanicznie. Usuniecie kosztowałoby 900 zł, ale pozbywam sie go całkowicie, a tutaj 500 zł i nie wiadomo ile pochodzi. Wiec tutaj moje pytanie do was w co lepiej wejść w czyszczenie czy usunięcie?

Następna sprawa to czy mogę podłożyć podkładki na ruże przed filtrem aby był jakiś przepływ spalin, aby muc odpalić auto i jechać, czy nic się nie stanie. W tune-Soft powiedzieli mi że nie ma problemu jeżeli będzie to mały dystans, a lawetę brać to nie ma sensu.

Edytowane przez Phono

https://forum.opel24.com/topic/51459-zafira-19-cdti-filtr-dpf-zapchany-auto-nie-odpala/

Kolego jeżeli masz płacić 500 stówek za czyszczenie to lepiej dołóż i usuń. Podkładki pod rurę ciekawy patent nigdy o tym nie słyszałem, ale możliwe ze pomoże.

A co do www.tune-soft.pl usuwałem tam filtr u siebie i wszystko gra. Poszukaj na forum, jest tam gdzieś moja jak i innych kolegów wypowiedz na ich temat, bo nie ma sensu zakładać nowych tematów.

https://forum.opel24.com/topic/51459-zafira-19-cdti-filtr-dpf-zapchany-auto-nie-odpala/#findComment-434595

Jednak zdecydowałem się na usunięcie filtra całkowicie mechanicznie i elektronicznie w Tune-Soft. Koszt usługi wyszedł więcej niż czyszczenie filtra bo 900 zł za kompletne usunięcie, ale nie mam mieć z tym już problemów no i mam gwarancje 2 lata na to, A co do samego czyszczenia to gość chciał 500 zł i nie wiadomo jak długo to by pochodziło, gwarancji nie chciał dąć mi na to.

Po usunięciu auto chodzi elegancko, nie kopci spalanie spadło o dobre 2-3 litry w porównaniu do tego co miałem przed usunięciem, głośniej nie chodzi błędów nie wywala i wydaje mi się jak by miał więcej mocy. Ale to może już tylko moje przypuszczenia.

Na dniach będę wymieniał olej w niej, stąd moje pytanie do was czy musze nadal stosować specjalny olej do filtra cząstek stałych? A jeśli nie to jaki polecacie?

https://forum.opel24.com/topic/51459-zafira-19-cdti-filtr-dpf-zapchany-auto-nie-odpala/#findComment-435708

• 2 miesiące temu...