Skocz do zawartości

[Vectra B 2.0] Check engine po pierwszym odpaleniu, po drugim znika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zauważyłem taki problem. Jeśli samochód stoi dłużej po pierwszym odpaleniu zapala się Check engine i nie gaśnie. Wystarczy wyłączyć silnik i zapalić jeszcze raz, kontrolka znika. Samochód był podpinany do komputera, wszystko jest idealnie. Czym to może być spowodowane?

Z góry dziękuję.

https://forum.opel24.com/topic/51505-vectra-b-20-check-engine-po-pierwszym-odpaleniu-po-drugim-znika/

Możliwe, że się gubi w związku z przełączaniem na LPG i coś jest nie tak z dawką paliwa.

Hmm, owszem mam LPG, ale jeżdżę na razie tylko na benzynie (w najbliższym czasie czeka mnie wymiana butli i pewnie regulacja), czy zatem bez przełączania na LPG również takie objawy mogą występować?

Gość rafcio693

jezeli koputer nie wykryl zadnych bledow to sprawdz ustawienie gazu..byc moze masz za uboga mieszanke..jeszcze jedna przyczyna moze byc uszkodzona sonda lambda..moze chodzic poprawnie ale w pewnym zakresie obrotow sie zacina..tak bylo u mnie..po wymianie na nowa check juz nie swiecil

jezeli koputer nie wykryl zadnych bledow to sprawdz ustawienie gazu..byc moze masz za uboga mieszanke..jeszcze jedna przyczyna moze byc uszkodzona sonda lambda..moze chodzic poprawnie ale w pewnym zakresie obrotow sie zacina..tak bylo u mnie..po wymianie na nowa check juz nie swiecil

Sonda lambda jest nowiutka.

Gość poczekaj

Hmm, owszem mam LPG, ale jeżdżę na razie tylko na benzynie (w najbliższym czasie czeka mnie wymiana butli i pewnie regulacja), czy zatem bez przełączania na LPG również takie objawy mogą występować?

No to nie wiem. Mi się pojawia Check, jak jest w miarę ciepło i uruchamiam zimny silnik, który jeszcze chodzi na benzynie, ale niedługo po ruszeniu się przełącza. Po kilkuset metrach check znika.

No to nie wiem. Mi się pojawia Check, jak jest w miarę ciepło i uruchamiam zimny silnik, który jeszcze chodzi na benzynie, ale niedługo po ruszeniu się przełącza. Po kilkuset metrach check znika.

Będę niedługo w jakimiś zakładzie spróbuje jeszcze raz pod komputer.

Dzięki za odpowiedzi.