Skocz do zawartości

Pytania odnośnie Zafirki z 2003

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich posiadaczy Opelka!

Od 2 dni i ja do nich dołączyłem. Kupiłem Zafirke 2.0 DTI z 2003r.Po badaniach na ścieżce muszę przyznać że wszystko gra ale i tak mam kilka pytań.

1. Co wymienić zaraz po zakupie - jakie oleje, filtry itp.

2. Czy łańcuszek jest naprawde tak trwały jak zpewniał mnie sprzedający i nie trzeba go wymieniać do 300 000km ( narazie ma przebieg 140tys.)

3. Jakich olejów stosować

4. Czy ktoś ma książke z danymi technicznymi i zasadami użytkowania Zafirki i może mi użyczyć albo tanio odsprzedać ( link do miejsca skąd mogę sobie takową książke ściągnoć mile widziany)

5. Przy maksymalnym skręcie kół słysze tarcie w kołach - co to może być?Czyżbym miał koła o zbyt dużym profilu i obcierają one o nadkola?A może to coś innego?

Jeżeli macie jakieś dodatkowe info i porady na temat zafirki to z góry dziękuję.Przyznam szczerze że na samochodach się nie znam - jak dla mnie to ma on jeździć - dlatego wybrałem opelka.

https://forum.opel24.com/topic/5167-pytania-odno%C5%9Bnie-zafirki-z-2003/

kolegopablo, na wszystkie twoje pytania sa juz odpowiedzi na tym forum, opcja szukaj.w skrocienajlepiej wymienic wszystkie plyny eksploatacyjne i filtry,lancuszek to dozywocie przy normalnej eksploatacji wytrzymuje i 500 000 tys km,olej polsyntetyk chyba ze byl inny marka zalezy od ciebie, :D

https://forum.opel24.com/topic/5167-pytania-odno%C5%9Bnie-zafirki-z-2003/#findComment-312528

• 3 tygodnie później...

Od 2 dni i ja do nich dołączyłem. Kupiłem Zafirke 2.0 DTI z 2003r.Po badaniach na ścieżce muszę przyznać że wszystko gra ale i tak mam kilka pytań.

1. Co wymienić zaraz po zakupie - jakie oleje, filtry itp.

2. Czy łańcuszek jest naprawde tak trwały jak zpewniał mnie sprzedający i nie trzeba go wymieniać do 300 000km ( narazie ma przebieg 140tys.)

3. Jakich olejów stosować

4. Czy ktoś ma książke z danymi technicznymi i zasadami użytkowania Zafirki i może mi użyczyć albo tanio odsprzedać ( link do miejsca skąd mogę sobie takową książke ściągnoć mile widziany)

5. Przy maksymalnym skręcie kół słysze tarcie w kołach - co to może być?Czyżbym miał koła o zbyt dużym profilu i obcierają one o nadkola?A może to coś innego?

Jeżeli macie jakieś dodatkowe info i porady na temat zafirki to z góry dziękuję.Przyznam szczerze że na samochodach się nie znam - jak dla mnie to ma on jeździć - dlatego wybrałem opelka.

GRATULUJĘ!! :D

https://forum.opel24.com/topic/5167-pytania-odno%C5%9Bnie-zafirki-z-2003/#findComment-309843

Instrukcje po angielsku mozesz sobie sciagnac z serwera Vauxhalla (brytyjskiego Opla).

Jest odpowiedni link w dziale Downloads. Zawsze to lepiej niz instrukcja po niemiecku

czy holendersku :D

Na Allegro mozna za to kupic za ~80zl po polsku (papierowa).

https://forum.opel24.com/topic/5167-pytania-odno%C5%9Bnie-zafirki-z-2003/#findComment-309793