Skocz do zawartości

Jak usunąć w miarę płytkie rysy na lakierze? (zdjęcia)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem corsę, która ma parę śladów eksploatacji na lakierze - są to raczej płytkie ryski i rysy (pod palcem praktycznie nie wyczuwalne).

Jak się ich pozbyć?

Klapa bagażnika:

cf2c2457dc02771em.jpg

dcf4a6cf6c7d95f3m.jpg

Wokół klamki od strony kierowcy:

9f231fcd57d04beam.jpg

Cała prawa strona - jedna długa, ale płytka rysa:

eaaef521d873de07m.jpg

0ce3edad34f7a69em.jpg

a326d08425c9c399m.jpg

Myślałem o paście polerskiej Farecla G3 lub Tempo - dadzą radę? Nie mam maszyny - musiałbym ręcznie.

Ewentualnie myślałem o takiej opcji:

Te mocno zarysowane miejsca na klapie bagażnika psiknąć sprayem zgodnym z oryginalnym i potem ewentualnie trochę spolerować?

Tak samo myślałem aby tą długą rysę wzdłuż jednego boku dokładnie oblepić taśmą malarską tak żeby sama rysa była widoczna i też psiknąć sprayem i w miarę konieczności lekko wypolerować?

Co uważacie na ten temat? Co wy byście zrobili?

Z góry dzięki za pomoc

Edytowane przez xadox

https://forum.opel24.com/topic/51683-jak-usun%C4%85%C4%87-w-miar%C4%99-p%C5%82ytkie-rysy-na-lakierze-zdj%C4%99cia/

Co wy byście zrobili?

Pasta ścierna automax(tylko z wyczuciem),później np Tempo lekkoscierna i powinno te rysy w dużym stopniu zniwelować.

Nie mam maszyny - musiałbym ręcznie.

Trochę czasu i samozaparcia i da radę.

Te mocno zarysowane miejsca na klapie bagażnika psiknąć sprayem zgodnym z oryginalnym i potem ewentualnie trochę spolerować?

Tak samo myślałem aby tą długą rysę wzdłuż jednego boku dokładnie oblepić taśmą malarską tak żeby sama rysa była widoczna i też psiknąć sprayem i w miarę konieczności lekko wypolerować?

To nie takie proste jakby się wydawało,nie kombinuj w ten sposób bo efekt końcowy będzie opłakany.

Z zaprawkami to nawet co poniektórzy "lakiernicy" kiepsko sobie radzą.

na poczatek tempo i recznie usun rysy

prysniecie farba nie jest juz takie latwe

i bedzie gorzej niz jest teraz

jesli nie masz o tym pojecia

a raczej nie masz z tego co wyczytalem

A jak się sprawują te wszystkie kredki do lakieru - myślę tu o tej jednej długiej rysie?

Są jakieś firmy, które można polecić czy to wszystko ściema i jeśli pokryje rysę to po umyciu auta i tak się znów pojawi?

Gość sintra3.0v6

kredki probowalem kilku firmi nie zdawaly egzaminu

pasta w kolorze auta i woskowanie rozwiazalo problemy

jeśli chodzi o rysy na lakierze to temto też nie pomoże.kup papier wodny 2000 i 2500.najpierw zacznij od papieru 2000,nalej wody do wiaderka dolej troche lłynu do naczyń.mocz papier w wodzie i delikatnie trzyj ryski patrzac co sie dzeje z lakierem w miejscu tacia.siesli rysa bedzie juz malo widoczna to przejdz do papieru 2500 przetrzyj nim caly elemet.delikatnie.mocz papier w wodzie,papier musi mniec pslizg.jak juz przetrzesz elemet.to przyszedl czas na farekle,trzeba to robic maszynowo bo inaczej nie bedzie efektu.jest ryzyko,ze pezetrzesz ranty jesli nigdy tego nie robiles.do polerki trzeba mniec wyczucie wiedziec jak rozprowadzic farekle na elemecie.dasz jej za duzo to zatrzesz lakier,pozatym wypolerujesz jeden elemet to bedzie widwc roznice.lepiej sam tego nierob.sprej tez odradzam.