Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy. Spalił mi się silniczek od otwierania klapki obiegu wewnętrznego, spowodował zwarcie i po wymianie silniczka na dobry i tak nie działa bo nie dochodzi do niego prąd. Lampka przy włączniku też się nie zapala. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w skrzynce bezpieczników i są ok. Czy ktoś wie może czy jest gdzieś jakiś ukryty bezpiecznik, a jeśli nie to gdzie szukać przyczyny?

https://forum.opel24.com/topic/5170-astra-ii-obieg-wewn%C4%99trzny/

Przerabiałem to samo u mnie w astrze tylko u mnie sie blokował silniczek, rozłożyłem ten cały mechanizm i wymieniłem silniczek na taki sam (tak mi się przynajmniej wydawało) i było wszystko ok ale tylko przez chwile wiec krótko się cieszyłem, po sprawdzeniu silniczka okazało sie że się nie spalił tylko przyczyna tkwi gdzie indziej tak jaj u Ciebie.

Generalnie pomogła wymiana zestawu przycisków na konsoli środkowej, po jeggo rozłożeniu zobaczyłem, że ścieżki elektryczne były popalone więc kupiłem używany zestaw na szrocie za 20zł i do dzią wszystko śmiga!

Musisz wymontować z konsoli środkowej te przyciski i zobaczyć jaki masz system i dopiero śmigać po szrotach (ewentualnie servisach opla co jest ostatecznością) bo są 2 różne systemy, u mnie przyciski są zintegrowane z pokrętłem predkości wentylatora, niepamiętam jak jest w tym drugim systemie.

Mam nadzieję że pomogłem!

https://forum.opel24.com/topic/5170-astra-ii-obieg-wewn%C4%99trzny/#findComment-312494

• 2 miesiące temu...
Gość Anonymous

Przerabiałem to samo u mnie w astrze tylko u mnie sie blokował silniczek, rozłożyłem ten cały mechanizm i wymieniłem silniczek na taki sam (tak mi się przynajmniej wydawało) i było wszystko ok ale tylko przez chwile wiec krótko się cieszyłem, po sprawdzeniu silniczka okazało sie że się nie spalił tylko przyczyna tkwi gdzie indziej tak jaj u Ciebie.

Generalnie pomogła wymiana zestawu przycisków na konsoli środkowej, po jeggo rozłożeniu zobaczyłem, że ścieżki elektryczne były popalone więc kupiłem używany zestaw na szrocie za 20zł i do dzią wszystko śmiga!

Musisz wymontować z konsoli środkowej te przyciski i zobaczyć jaki masz system i dopiero śmigać po szrotach (ewentualnie servisach opla co jest ostatecznością) bo są 2 różne systemy, u mnie przyciski są zintegrowane z pokrętłem predkości wentylatora, niepamiętam jak jest w tym drugim systemie.

Mam nadzieję że pomogłem!

A ja wlasnie dobralem sie do tego silniczka, u mnie obieg nigdy nie dzialal. Zdziwilem sie po odkreceniu silniczka kiedy zobaczylem, ze on dziala tylko tak ,ze kreci sie wkołko a po wcisnieciu przycisku od obiegu wewnetrznego to samo tylko w druga strone. czy to normalne, ze nie ma ogrnicznika ktory by go wylaczal w momencie zamknicia badz otwarcia klapki obiegu?

https://forum.opel24.com/topic/5170-astra-ii-obieg-wewn%C4%99trzny/#findComment-296333

Gość Anonymous

Czyli silniczek działa ci prawidłowo. Generalnie między zestawem przycisków a tym silniczkiem jest jakiś układ który mierzy obciążenie tego silniczka i kiedy przekroczy pewną wartość (zamknie klapkę i nie może dalej się kręcić) to odcina napięcie, a jak wciśniesz przycisk to zamienia plus z minusem i silniczek kręci się w drugą stronę. Ale jeśli sprawdzałeś ten silniczek po wyjęciu go z tego pudełeczka z dźwigienką to może działać prawidłowo a jeśli zmontujesz wszystko do kupy to może się blokować cały mechanizm w środku tak jak u mnie. Sprawdź po złożeniu czy ta wajcha przekręca się od jednej pozycji do drugiej, bo jeśli sie zacina to do wymiany cały mechanizm, bo już ślimak w środku się wyrobił. Ja kupiłem na szrocie od octavi jest prawie taki sam tylko zamiast tej wajchy jest wielki tryb ale wystarczy podmienić, no i styki we wtyczce są w innych miejscach, ja zlutowałem bez wtyczki. Powodzenia!

https://forum.opel24.com/topic/5170-astra-ii-obieg-wewn%C4%99trzny/#findComment-296324

• 2 miesiące temu...
Gość Anonymous

Z tego co wyczytałem na forum w podobnym temacie "Co wyłącza silniczek od obiegu wewnętrznego ?" nie ma tam żadnej elektroniki która mierzy wartość i po jej przekroczeniu odłącza napięcie. To jest nie prawda. silniczek ten cały czas pracuje (dostaje napięcie)

poczytajcie temat Co wyłącza silniczek od obiegu wewnętrznego ?

tam napisali prawdę o tym mechanizmie

pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/5170-astra-ii-obieg-wewn%C4%99trzny/#findComment-282418

• 1 rok później...
Gość Anonymous

Witam w gronie niedziałających regulacji nawiewów :wesoly:

Zbliża się lato więc wypadałoby zrobić tą regulację, żeby klima jakoś sensownie działała.

W tej chwili mam ustawienie "ręczne" na zewnętrzny obieg.

Co do fix'owania problemu to ja utknąłem dużo wcześniej niż Wy...

Przyciski, kable, ścieżki... są raczej OK. Badałem multimetrem i na silniczek podawane jest napięcie +12V, a po przełączeniu -12V. Silniczek się mocno grzeje. Na początku kilka razy zatrybi, a potem cisza :)

Udało mi się odkręcić tylko 2 śruby spośród 3 mocujących silniczek.

Nie mogę dojść za chiny ludowe do tej z tyłu. Jest na tyle mało miejsca, że mieści mi się tylko końcówka wkrętaka i przejściówka...

Chyba jedyną opcją jest dostęp po wymontowaniu schowka?

A może da się coś jeszcze zdemontować albo jakoś odwrócić tą cała obudowę do której silniczek jest przykręcony?

Wielkie dzięki za info...

aha... mój silniczek wygląda jak ten: http://www.fotosik.pl/pok...8ca935f066.html

... kilka dni później ...

Udało się... Po prostu wyciągnąłem silniczek bez odkręcania tej trzeciej śrubki. Te oczka po prostu nie są zamknięte. Już przykręciłem nowy zaqpiony ze zniżką w intercarsie za 82 zyla.

Stary miał spsuty silniczek, uszkodzona szczotka czy coś, no i te zębatki plastikowe się zacinały...

Nowy hula jak ta lala :)

Teraz czas na testy klimy...

https://forum.opel24.com/topic/5170-astra-ii-obieg-wewn%C4%99trzny/#findComment-180462